Καλοκαιρινά ανθόφυτα

Ανθόφυτα συνηθίζουμε να ονομάζουμε διάφορα μικρά καλλωπιστικά ποώδη φυτά με μεγάλη περίοδο ανθοφορίας. Συνήθως είναι μονοετή και έχουν εποχικό χαρακτήρα, αλλά είναι πολύ χρήσιμα στην κηποτεχνία για τα χρώματα που μας προσφέρουν. Τα καλοκαιρινά ανθόφυτα ξεκινούν να διατίθενται από την άνοιξη, και στολίζουν κήπους, γλάστρες και παρτέρια μέχρι αργά το φθινόπωρο με πολύ χαμηλό κόστος. Με λίγες εξαιρέσεις χρειάζονται καλό φωτισμό, αρκετό νερό, τακτικό λίπασμα δυαλυμένο στο νερό και φυτόχωμα με καλή δομή και σύσταση. Ας δούμε τα πιο δημοφιλή:

ΒΙΝΚΑ ή ΔΑΦΝΟΥΛΑ
Διατίθεται από νωρίς τον Μάιο. Ανθίζει μέχρι σχεδόν και το Νοέμβριο, και αν δεν έχουμε σφοδρό χειμώνα μπορεί να παραμείνει και για την επόμενη χρονιά. Έχει πολλά χρώματα: κόκκινο, ροζ, φούξια, λευκό, μωβ, δίχρωμο. Θέλει καλό φωτισμό και μέτριο αλλά σταθερό πότισμα.

ΠΕΤΟΥΝΙΑ
Βγαίνει στην αγορά νωρίτερα, σχεδόν από τα τέλη Μαρτίου. Ανθίζει όλο το καλοκαίρι μέχρι το φθινόπωρο. Θέλει αρκετό φως, και αρκετό νερό χωρίς να βρέχονται τα φύλλα και τα λουλούδια. Υπάρχουν κόκκινες, μπλε, μωβ, λιλά, ροζ, φούξια, λευκές, κίτρινες και δίχρωμες.

ΓΚΑΖΑΝΙΑ
Μια μαργαρίτα που έχει ενδιαφέρον από Μάρτιο μέχρι Νοέμβριο, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως πολυετής. Εντυπωσιακή ανθοφορία για την οποία απαιτείται άμεσο ηλιακό φώς αρκετές ώρες και καλό τακτικό πότισμα. Θα βρούμε κίτρινες, πορτοκαλί, μπορντώ, λευκές, ροζ και πολλούς συνδυασμούς σε δίχρωμες.

ΚΑΤΗΦΕΣ
Ο κατηφές είναι πιο ώψιμο φυτό. Εμφανίζεται στα μέσα Μαΐου και ανθίζει μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου. Είναι ζωηρό φυτό, θέλει αρκετό φως και αρκετό νερό. υπάρχουν κατηφέδες με μικρά και με μεγάλα άνθη. Τα χρώματα είναι πορτοκαλί, κίτρινο, καφέ, μπορντώ, κρεμ και δίχρωμα.

ΒΙΓΟΝΙΑ
Από τις πολλές ποικιλίες Βιγόνιας, επιλέγουμε τις μικρές Βιγόνιες που μπορούν να φυτευτούν στον κήπο. Αν και αντέχουν, προτιμούν ημισκιερά σημεία και μέτριο πότισμα χωρίς να βρέχονται τα φύλλα και τα άνθη. Υπάρχουν από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο, σε χρώματα λευκό, ροζ και κόκκινο.

ΕΡΩΤΑΚΙ
Είναι η απόλυτη λύση για μεγάλη και διαρκή ανθοφορία σε εντελώς σκιερά μέρη. Δεν τους αρέσει ο άμεσος καυτός ήλιος και θέλουν μέτριο πότισμα. Διατίθενται από τον Μάιο μέχρι και όλο το Φθινόπωρο σε χρώματα ροζ, λευκό, κόκκινο και δίχρωμο.

ΩΡΑΙΟΦΥΛΛΟ ή ΚΟΛΕΟΣ
Αν και δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το λουλούδι του, όπως μαρτυρά το όνομά του έχει μεγάλη διακοσμητική αξία το φύλο του με δεκάδες συνδυασμούς χρωμάτων. Το ωραιόφυλο δεν αντέχει τον καύσωνα και τον σκληρό καλοκαιρινό ήλιο. Προτιμά σκιερές θέσεις και χρειάζεται τακτικό πότισμα. Θα το βρούμε από τα μέσα Μαΐου μέχρι και αργά τον Σεπτέμβριο.

ΜΕΤΑΞΑΚΙ ή ΠΟΡΤΟΥΛΑΚΑ ή ΡΙΖΑΚΙ ή ΟΜΟΡΦΟΥΛΑ
Όπως και να το πεις, είναι ένα υπέροχο μικρό ποώδες παχύφυτο που ανθίζει όλο το καλοκαίρι μέχρι αργά το φθινόπωρο. Χρειάζεται αρκετό φως και ακόμα καλύτερα ήλιο. Ποτίζεται όταν στεγνώνει καλά το χώμα του, και διατίθεται σε κόκκινο , κίτρινο , άσπρο , πορτοκαλί και ροζ.

ΣΕΛΟΖΙΑ ή ΦΩΤΙΑ
Από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, οι φωτιές ανθίζουν σχεδόν σε όλες τις συνθήκες. Προτιμούν καλύτερα θέσεις ηλιόλουστες, θέλουν αρκετό νερό και μπορούμε να τις βρούμε σε κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, λευκό, ροζ και μπορντώ.

Για δείτε και αυτά...

Έλατα

Τα έλατα είναι κωνοφόρα, αιωνόβια δέντρα. Φτάνουν σε μεγάλο ύψος (ως και 25 μέτρα). Τα είδη του ελάτου είναι αρκετά και έχουν καταγωγή από τον Καύκασο, την Κεντρική και Νότια […]

Read More

Βολβοί φθινοπώρου

Νάρκισσοι, τουλίπες, υάκινθοι , τα γνωστά μας ζουμπούλια , φρέζιες  κλπ είναι μερικά από τα πρώτα λουλούδια που εμφανίζονται  στους  κήπους κάθε χρόνο, από πολύ νωρίς,  αφού  μερικά από αυτά […]

Read More

Βουκαμβίλιες

Η Βουκαμβίλια ή Μπουκαμβίλια (Bougainvillea sp. οικ. Nyctaginaceae), είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και αγαπημένα φυτά της Μεσογειακής χλωρίδας, αν και έλκει την καταγωγή της από την Νότιο Αμερική. […]

Read More