Σφενδάμι

Ο Σφένδαμος ή σφενδάμι, είναι φυλλοβόλο δέντρο, ταχείας ανάπτυξης, που φτάνει σε ύψος τα 20m . Έχει σχήμα κόμης σφαιρικό, το οποίο φτάνει σε διάμετρο τα 10m.

Ο κορμός του είναι κυλινδρικός, καφέ-ασημί χρώματος και φτάνει σε διάμετρο τα 50cm (σπανιότερα μέχρι και το 1m). Τα φύλλα του έχουν μίσχο και είναι πριονωτά ή λοβωτά, μήκους 5-10cm και πλάτους 3-7cm, χρώματος ανοιχτό πράσινο στην πάνω επιφάνειά τους. Στην κάτω επιφάνειά τους φέρουν χνούδι γεγονός που “ξεθωριάζει” κάπως το χρώμα τους.

Ανθίζει νωρίς την άνοιξη πριν από την ανάπτυξη του φυλλώματος, και τα άνθη είναι κρεμαστά με μήκος 20cm. Έπειτα τα άνθη αυτογονιμοποιούνται και σχηματίζουν μακρόστενους σπόρους μήκους 2-3cm, οι οποίοι πέφτουν από το δέντρο το φθινόπωρο ή διατηρούνται πάνω στο δέντρο και τον χειμώνα.

Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος, αλλά καλύτερα αναπτύσσεται σε ουδέτερα μη όξινα εδάφη. και απαιτεί ηλιοφάνεια. Είναι δέντρο σκληρό και ιδιαίτερα ανθεκτικό στο κρύο και στους ανέμους, και απαιτεί πλήρη ηλιοφάνεια, ενώ δεν ευδοκιμεί σε παραθαλάσσιες περιοχές και δεν αντέχει την αλατότητα. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις λίπανσης και ποτίσματος εκτός από τα πρώτα χρόνια εγκατάστασης.

Χρησιμοποιείται για την πολύ καλή σκίαση και για καλλωπιστικούς σκοπούς σε πλατείες, πάρκα και πεζοδρόμους, ενώ συναντάται και σε ιδιωτικούς κήπους. Το ξύλο του είναι περιζήτητο για την κατασκευή μουσικών οργάνων και ο χυμός του χρησιμοποιείται στην οινοπνευματοποιία και στη ζαχαροπλαστική.

Για δείτε και αυτά...

Κυκλάμινο

Φυτολόγιο

Το κυκλάμινο (Cyclamen sp. Της οικ. Primulaceae) είναι ένα αυτοφυές, πολυετές, ποώδες αγριολούλουδο, που απαντάται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, από τα παραθαλάσσια μέρη μέχρι και σε υψόμετρο 900 μέτρων […]

Read More

Μιμόζα

Φυτολόγιο

Οι μιμόζες Νικαίας είναι δέντρα που ανήκουν στην οικογένεια fabaceae στο γένος acacia και στο είδος mimosa dealbata. Στο παραπάνω γένος ανήκουν πολλά όμορφα δέντρα, όπως η κυανόφυλλη ακακία, η […]

Read More

Καμέλια

Φυτολόγιο

Η Καμέλια ή αλλιώς camellia japonica ανήκει στην οικογένεια theaceae. Είναι πολύ δημοφιλές και διαδεδομένο φυτό με ασιατική καταγωγή. Το όνομά της το οφείλει στον Τζορτζ Κάμελ, έναν Ιησουίτη ιεραπόστολο, […]

Read More