Φλαμουριά

Η Φλαμουριά Η αλλιώς Τιλιά (TILIA TOMENTOSA) είναι ένα αιωνόβιο φυλλοβόλο δέντρο, με ύψος που φτάνει τα 30m και διάμετρο κόμης τα 20m σε κωνική ανάπτυξη.

Ο κορμός του δέντρου έχει καφέ-ασημί χρώμα με πολύ όμορφες ριγωτές αποχρώσεις καφέ χρώματος ενώ φτάνει σε διάμετρο τα 2m. Τα φύλλα της Φλαμουριάς είναι καρδιόσχημα, οδοντωτά , έχουν πράσινο χρώμα και φτάνουν σε μήκος τα 15cm και πλάτος 5cm. Επίσης τα φύλλα στο κάτω μέρος τους σκεπάζονται από πυκνό χνούδι, γεγονός που κάνει το χρώμα τους λίγο πιο ανοιχτό.

Τα άνθη της είναι μικρά, λευκοκίτρινου χρώματος και ιδιαίτερα αρωματικά λόγω του αιθέριου ελαίου που περιέχουν. Ανθίζει τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου και μετέπειτα οι ανθοί του μετατρέπονται σε καφετί μικρούς καρπούς.

Η Φλαμουριά προτιμάει βαθιά και γόνιμα εδάφη με αρκετή οργανική ουσία, επαρκώς στραγγιζόμενα, με ουδέτερο ή ελαφρώς αλκαλικό pH. Ευδοκιμεί σε δροσερά κλίματα ακόμα και σε σκιαζόμενες θέσεις προστατευμένες από τους δυνατούς καύσωνες. Δεν έχει μεγάλες ανάγκες λίπανσης ειδικά μετά τα πρώτα χρόνια εγκατάστασης. Ομοίως και οι ανάγκες σε πότισμα είναι μέτριες και εντοπίζονται μόνο σε περίοδο υπερβολικής ξηρασίας.

Είναι ιδανικό για μεμονωμένες φυτεύσεις σε πάρκα, πλατείες, πεζόδρομους και κήπους. Χρησιμοποιούμενα μέρη του είναι τα άνθη και ο φλοιός του δέντρου. Από τα άνθη του προέρχεται το γνωστό αφέψημα, το τίλιο (τσάι), που είναι ιδανικό για τα κρυολογήματα με βήχα, πυρετό, καταρροή και βοηθά στη χαλάρωση.

Για δείτε και αυτά...

Χρυσάνθεμο

Φυτολόγιο

Το χρυσάνθεμο είναι ένα ποώδες φυτό που ανήκει στο γένος chrysanthemum της οικογένειας asteraceae. Κατάγεται από την Ασία αλλά η εξάπλωσή του είναι μεγάλη σε όλο τον κόσμο. Περιλαμβάνει εκατοντάδες […]

Read More

Κυκλάμινο

Φυτολόγιο

Το κυκλάμινο (Cyclamen sp. Της οικ. Primulaceae) είναι ένα αυτοφυές, πολυετές, ποώδες αγριολούλουδο, που απαντάται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, από τα παραθαλάσσια μέρη μέχρι και σε υψόμετρο 900 μέτρων […]

Read More

Σφενδάμι

Φυτολόγιο

Ο Σφένδαμος ή σφενδάμι, είναι φυλλοβόλο δέντρο, ταχείας ανάπτυξης, που φτάνει σε ύψος τα 20m . Έχει σχήμα κόμης σφαιρικό, το οποίο φτάνει σε διάμετρο τα 10m. Ο κορμός του […]

Read More