Φλαμουριά

Η Φλαμουριά Η αλλιώς Τιλιά (TILIA TOMENTOSA) είναι ένα αιωνόβιο φυλλοβόλο δέντρο, με ύψος που φτάνει τα 30m και διάμετρο κόμης τα 20m σε κωνική ανάπτυξη.

Ο κορμός του δέντρου έχει καφέ-ασημί χρώμα με πολύ όμορφες ριγωτές αποχρώσεις καφέ χρώματος ενώ φτάνει σε διάμετρο τα 2m. Τα φύλλα της Φλαμουριάς είναι καρδιόσχημα, οδοντωτά , έχουν πράσινο χρώμα και φτάνουν σε μήκος τα 15cm και πλάτος 5cm. Επίσης τα φύλλα στο κάτω μέρος τους σκεπάζονται από πυκνό χνούδι, γεγονός που κάνει το χρώμα τους λίγο πιο ανοιχτό.

Τα άνθη της είναι μικρά, λευκοκίτρινου χρώματος και ιδιαίτερα αρωματικά λόγω του αιθέριου ελαίου που περιέχουν. Ανθίζει τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου και μετέπειτα οι ανθοί του μετατρέπονται σε καφετί μικρούς καρπούς.

Η Φλαμουριά προτιμάει βαθιά και γόνιμα εδάφη με αρκετή οργανική ουσία, επαρκώς στραγγιζόμενα, με ουδέτερο ή ελαφρώς αλκαλικό pH. Ευδοκιμεί σε δροσερά κλίματα ακόμα και σε σκιαζόμενες θέσεις προστατευμένες από τους δυνατούς καύσωνες. Δεν έχει μεγάλες ανάγκες λίπανσης ειδικά μετά τα πρώτα χρόνια εγκατάστασης. Ομοίως και οι ανάγκες σε πότισμα είναι μέτριες και εντοπίζονται μόνο σε περίοδο υπερβολικής ξηρασίας.

Είναι ιδανικό για μεμονωμένες φυτεύσεις σε πάρκα, πλατείες, πεζόδρομους και κήπους. Χρησιμοποιούμενα μέρη του είναι τα άνθη και ο φλοιός του δέντρου. Από τα άνθη του προέρχεται το γνωστό αφέψημα, το τίλιο (τσάι), που είναι ιδανικό για τα κρυολογήματα με βήχα, πυρετό, καταρροή και βοηθά στη χαλάρωση.

Για δείτε και αυτά...

Κυκλάμινο

Φυτολόγιο

Το κυκλάμινο (Cyclamen sp. Της οικ. Primulaceae) είναι ένα αυτοφυές, πολυετές, ποώδες αγριολούλουδο, που απαντάται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, από τα παραθαλάσσια μέρη μέχρι και σε υψόμετρο 900 μέτρων […]

Read More

Κουτσουπιά

Φυτολόγιο

Η Κουτσουπιά ή Ιουστίτσια ή και «δέντρο του Ιούδα» (Cercis siliquastrum), είναι μικρό έως μεσαίο φυλλοβόλο δέντρο, μέσου ρυθμού ανάπτυξης. Είναι αυτοφυές σε όλη την Μεσόγειο και φτάνει τα 8m […]

Read More

Λαντάνα

Φυτολόγιο

Η Λαντάνα (Lantana camara) είναι ένας πολυετής θάμνος που έλκει την καταγωγή του από τις τροπικές και θερμές περιοχές της κεντρικής Αμερικής. Ανήκει στην οικογένεια Verbenaceae και έχει εξάπλωση σε […]

Read More