Σφενδάμι

Ο Σφένδαμος ή σφενδάμι, είναι φυλλοβόλο δέντρο, ταχείας ανάπτυξης, που φτάνει σε ύψος τα 20m . Έχει σχήμα κόμης σφαιρικό, το οποίο φτάνει σε διάμετρο τα 10m.

Ο κορμός του είναι κυλινδρικός, καφέ-ασημί χρώματος και φτάνει σε διάμετρο τα 50cm (σπανιότερα μέχρι και το 1m). Τα φύλλα του έχουν μίσχο και είναι πριονωτά ή λοβωτά, μήκους 5-10cm και πλάτους 3-7cm, χρώματος ανοιχτό πράσινο στην πάνω επιφάνειά τους. Στην κάτω επιφάνειά τους φέρουν χνούδι γεγονός που “ξεθωριάζει” κάπως το χρώμα τους.

Ανθίζει νωρίς την άνοιξη πριν από την ανάπτυξη του φυλλώματος, και τα άνθη είναι κρεμαστά με μήκος 20cm. Έπειτα τα άνθη αυτογονιμοποιούνται και σχηματίζουν μακρόστενους σπόρους μήκους 2-3cm, οι οποίοι πέφτουν από το δέντρο το φθινόπωρο ή διατηρούνται πάνω στο δέντρο και τον χειμώνα.

Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος, αλλά καλύτερα αναπτύσσεται σε ουδέτερα μη όξινα εδάφη. και απαιτεί ηλιοφάνεια. Είναι δέντρο σκληρό και ιδιαίτερα ανθεκτικό στο κρύο και στους ανέμους, και απαιτεί πλήρη ηλιοφάνεια, ενώ δεν ευδοκιμεί σε παραθαλάσσιες περιοχές και δεν αντέχει την αλατότητα. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις λίπανσης και ποτίσματος εκτός από τα πρώτα χρόνια εγκατάστασης.

Χρησιμοποιείται για την πολύ καλή σκίαση και για καλλωπιστικούς σκοπούς σε πλατείες, πάρκα και πεζοδρόμους, ενώ συναντάται και σε ιδιωτικούς κήπους. Το ξύλο του είναι περιζήτητο για την κατασκευή μουσικών οργάνων και ο χυμός του χρησιμοποιείται στην οινοπνευματοποιία και στη ζαχαροπλαστική.

Για δείτε και αυτά...

Κουτσουπιά

Φυτολόγιο

Η Κουτσουπιά ή Ιουστίτσια ή και «δέντρο του Ιούδα» (Cercis siliquastrum), είναι μικρό έως μεσαίο φυλλοβόλο δέντρο, μέσου ρυθμού ανάπτυξης. Είναι αυτοφυές σε όλη την Μεσόγειο και φτάνει τα 8m […]

Read More

Κυκλάμινο

Φυτολόγιο

Το κυκλάμινο (Cyclamen sp. Της οικ. Primulaceae) είναι ένα αυτοφυές, πολυετές, ποώδες αγριολούλουδο, που απαντάται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, από τα παραθαλάσσια μέρη μέχρι και σε υψόμετρο 900 μέτρων […]

Read More

Γαρδένια

Φυτολόγιο

Η Γαρδένια (Gardenia jasminoides) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα φυτά σε όλο τον κόσμο. Κατάγεται από την Ασία, αλλά καλλιεργείται σε θερμοκήπια οπουδήποτε. Έχει τεράστια διακοσμητική αξία, […]

Read More