Σφενδάμι

Ο Σφένδαμος ή σφενδάμι, είναι φυλλοβόλο δέντρο, ταχείας ανάπτυξης, που φτάνει σε ύψος τα 20m . Έχει σχήμα κόμης σφαιρικό, το οποίο φτάνει σε διάμετρο τα 10m.

Ο κορμός του είναι κυλινδρικός, καφέ-ασημί χρώματος και φτάνει σε διάμετρο τα 50cm (σπανιότερα μέχρι και το 1m). Τα φύλλα του έχουν μίσχο και είναι πριονωτά ή λοβωτά, μήκους 5-10cm και πλάτους 3-7cm, χρώματος ανοιχτό πράσινο στην πάνω επιφάνειά τους. Στην κάτω επιφάνειά τους φέρουν χνούδι γεγονός που “ξεθωριάζει” κάπως το χρώμα τους.

Ανθίζει νωρίς την άνοιξη πριν από την ανάπτυξη του φυλλώματος, και τα άνθη είναι κρεμαστά με μήκος 20cm. Έπειτα τα άνθη αυτογονιμοποιούνται και σχηματίζουν μακρόστενους σπόρους μήκους 2-3cm, οι οποίοι πέφτουν από το δέντρο το φθινόπωρο ή διατηρούνται πάνω στο δέντρο και τον χειμώνα.

Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος, αλλά καλύτερα αναπτύσσεται σε ουδέτερα μη όξινα εδάφη. και απαιτεί ηλιοφάνεια. Είναι δέντρο σκληρό και ιδιαίτερα ανθεκτικό στο κρύο και στους ανέμους, και απαιτεί πλήρη ηλιοφάνεια, ενώ δεν ευδοκιμεί σε παραθαλάσσιες περιοχές και δεν αντέχει την αλατότητα. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις λίπανσης και ποτίσματος εκτός από τα πρώτα χρόνια εγκατάστασης.

Χρησιμοποιείται για την πολύ καλή σκίαση και για καλλωπιστικούς σκοπούς σε πλατείες, πάρκα και πεζοδρόμους, ενώ συναντάται και σε ιδιωτικούς κήπους. Το ξύλο του είναι περιζήτητο για την κατασκευή μουσικών οργάνων και ο χυμός του χρησιμοποιείται στην οινοπνευματοποιία και στη ζαχαροπλαστική.

Για δείτε και αυτά...

Ορχιδέα

Φυτολόγιο

Σε όλους μας πλέον είναι γνωστά αυτά τα πολύ όμορφα φυτά που με μια λέξη καλούνται Ορχιδέες. Πρόκειται για φυτά τροπικής προέλευσης που έχουν αναφορά από την εποχή των δεινοσαύρων […]

Read More

Ιβίσκος

Φυτολόγιο

Ο Ιβίσκος είναι ένας πολύ διαδεδομένος θάμνος που κατάγεται από την Ανατολική Ασία. Οι επικρατέστεροι Ιβίσκοι που συναντώνται σε όλο τον κόσμο εκτός από τα πολύ Βόρεια και πολύ Νότια […]

Read More

Αλεξανδρινό

Φυτολόγιο

Το Αλεξανδρινό ή Ποϊνσέτια έχει καθιερωθεί ανάμεσα απ’ όλα τα φυτά ως το πλέον συνδεδεμένο με τα Χριστούγεννα και όχι άδικα . Κάθε χρόνο πάνω από 300.000.000 φυτά διακινούνται παγκοσμίως […]

Read More