Χρυσάνθεμο

Το χρυσάνθεμο είναι ένα ποώδες φυτό που ανήκει στο γένος chrysanthemum της οικογένειας asteraceae. Κατάγεται από την Ασία αλλά η εξάπλωσή του είναι μεγάλη σε όλο τον κόσμο. Περιλαμβάνει εκατοντάδες ποικιλίες με διαφορετικό σχήμα ,χρώμα και ανάπτυξη. Ακόμα και οι γνωστές κοινές μαργαρίτες είναι χρυσάνθεμα με την ευρύτερη βοτανολογική κατάταξη.

Τα χρυσάνθεμα λανθασμένα θεωρούνται εποχιακά και μονοετή. Αντίθετα είναι πολυετής πόες που αν φροντιστούν σωστά θα μας ανταμείβουν με την πλούσια ανθοφορία τους κάθε χρόνο τον Οκτώβριο (γι’ αυτό και ονομάζονται Αγιοδημητριάτικα).

Γενικά είναι εύκολα και λίγο απαιτητικά . Φυτεύονται σε ανατολικές και φωτεινές θέσεις αλλά οπωσδήποτε σε καλά στραγγιζόμενα σημεία του κήπου. Αποφεύγουμε τη φύτευση μέσα στο γκαζόν γιατί η υπερβολική υγρασία και το βρέξιμο στα φύλλα προκαλεί μυκητολογικές ασθένειες στο ριζικό σύστημα και στο φύλλωμα αντίστοιχα. Επίσης αποφεύγουμε σημεία με νυχτερινό (τεχνητό) φωτισμό γιατί καθυστερούν την άνθηση.

Τα χρυσάνθεμα μπορούμε να τα αναπαράγουμε από σπόρο , με μόσχευμα ή να τα βρούμε έτοιμα. Όταν τα νεαρά φυτά που προέρχονται από σπόρο φτάσουν σε ύψος 10 περίπου εκατοστών τα κορφολογούμε ώστε να αδελφώσουν και τα φυτά μας να γίνουν πιο πυκνά . Το ίδιο κάνουμε και σε φυτά που προέκυψαν από μόσχευμα μόλις φτάσουν σε ύψος 20-30 εκατοστών. Τα κορφολογήματα συνεχίζονται μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα μπουμπούκια.

Μπορούμε να τα φυτέψουμε στον κήπο σε αποστάσεις 40 εκατοστών σε λάκκους που έχουμε προσθέσει κομπόστ και με καλή στράγγιση , ή σε γλάστρες με ένα καλό φυτόχωμα με αφράτη δομή και πλούσια σύνθεση .

Όταν τελειώσει η άνθηση τα χρυσάνθεμα κλαδεύονται δραστικά και προσέχουμε την προστασία τους από σφοδρούς παγετούς. Σχεδόν αφαιρούμε το 1/3 του φυτού στην εξωτερική πλευρά , και μαζί όλα τα ξερά λουλούδια. Αυτά που ζουν σε γλάστρα φροντίζουμε να μην βρέχονται υπερβολικά από τις βροχές του χειμώνα.

Στις αρχές της άνοιξης εμπλουτίζουμε το λάκκο τους ή τη γλάστρα τους με οργανική ουσία και καθ’ όλη την άνοιξη λιπαίνουμε τακτικά και ελαφρά με ένα πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα. Οι λιπάνσεις συνεχίζονται στα τέλη του καλοκαιριού με περισσότερη έμφαση στο Κάλιο και το Μαγνήσιο.

Κυριότεροι εχθροί του χρυσάνθεμου είναι οι αφίδες (μελίγκρες) και οι θρίπες .Καταπολεμούνται εύκολα με χρήση κάποιου ειδικού εντομοκτόνου το οποίο όσο νωρίτερα χρησιμοποιηθεί τόσο καλύτερα θα αποδώσει. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε παρατηρητικοί και να επεμβαίνουμε άμεσα με τα πρώτα συμπτώματα.

Το ίδιο ισχύει για τις μυκητολογικές ασθένειες που συνήθως ταλαιπωρούν τα χρυσάνθεμα , το ωίδιο και το βοτρύτη. Και οι δύο μύκητες εμφανίζουν κηλίδες στα φύλλα και στους βλαστούς άσπρου και σκούρου χρώματος αντίστοιχα.

Γενικά τα χρυσάνθεμα είναι πολύ οικονομικά φυτά και η τεράστια ποικιλία που έχουν σε χρώματα, μεγέθη και σχήματα τα κάνει δημοφιλή . Με λίγη φροντίδα μπορούν να ανθίζουν για πολλά χρόνια κάνοντας τον κήπο μας ή το μπαλκόνι μας ομορφότερο κάθε Οκτώβριο.

Για δείτε και αυτά...

Βολβοί φθινοπώρου

Νάρκισσοι, τουλίπες, υάκινθοι , τα γνωστά μας ζουμπούλια , φρέζιες  κλπ είναι μερικά από τα πρώτα λουλούδια που εμφανίζονται  στους  κήπους κάθε χρόνο, από πολύ νωρίς,  αφού  μερικά από αυτά […]

Read More

Φλαμουριά

Φυτολόγιο

Η Φλαμουριά Η αλλιώς Τιλιά (TILIA TOMENTOSA) είναι ένα αιωνόβιο φυλλοβόλο δέντρο, με ύψος που φτάνει τα 30m και διάμετρο κόμης τα 20m σε κωνική ανάπτυξη. Ο κορμός του δέντρου […]

Read More

Γαρδένια

Φυτολόγιο

Η Γαρδένια (Gardenia jasminoides) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα φυτά σε όλο τον κόσμο. Κατάγεται από την Ασία, αλλά καλλιεργείται σε θερμοκήπια οπουδήποτε. Έχει τεράστια διακοσμητική αξία, […]

Read More