Χειμερινά λαχανικά

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου ή και νωρίτερα, και όλο σχεδόν το φθινόπωρο, όσοι από εμάς ασχολούμαστε με την ερασιτεχνική λαχανοκομία, πρέπει να εγκαταστήσουμε τον χειμερινό μας λαχανόκηπο για να έχουμε την συγκομιδή της εποχής.

Τα πιο δημοφιλή είδη που μπορούμε να καλλιεργήσουμε αυτή την εποχή είναι το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μαρούλι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σκόρδο, το πράσο, το καρότο, τα κουκιά, το παντζάρι, τα ραδίκια, το σέσκουλο, το σπανάκι και τα πάντα επίκαιρα σέλινο, μαϊντανό και ραπανάκια.

Όλα τα παραπάνω ξεκινάνε από σπόρο εκτός από το κρεμμυδάκι και το σκόρδο που είναι καλύτερο να φυτέψουμε βολβούς. Κάποια είδη μπορούμε να τα σπείρουμε απευθείας στον κήπο ή το παρτέρι μας, όπως τα ραδίκια, το σπανάκι, τα κουκιά και τα ραπανάκια.

Τα υπόλοιπα πρέπει να τα σπείρουμε πρώτα σε μικρά γλαστράκια και κατόπιν να φυτέψουμε τα σπορόφυτα στις θέσεις τους. Η καλύτερη μέθοδος είναι να προμηθευτούμε έτοιμα ριζωμένα σπορόφυτα, από κάποιο φυτώριο για να αποφύγουμε την ταλαιπωρία και τον χρόνο του πρώτου σταδίου. Έτσι κι αλλιώς είναι πολύ οικονομικά, μπορούμε να διαλέξουμε ότι ποικιλία θέλουμε, και αν το επιθυμούμε υπάρχουν και πιστοποιημένα βιολογικά σπορόφυτα.

Προετοιμάζουμε τον χώρο μας με ένα καλό σκάλισμα. Απομακρύνουμε υπολείμματα από προηγούμενες καλλιέργειες (ρίζες, στελέχη κλπ.). Ελέγχουμε για τυχόν σκουλήκια και εμπλουτίζουμε την περιοχή που θα φυτέψουμε με μια καλή ποσότητα οργανικής ουσίας, κομπόστ και λίγο οργανικό λίπασμα. Μπορούμε να κάνουμε μικροκαλλιέργεια ακόμα και σε γλάστρες, ζαρντινιέρες ή και αυτοσχέδια πλαίσια στο μπαλκόνι ή την ταράτσα. Σε αυτήν την περίπτωση επιλέγουμε ένα καλής ποιότητας έτοιμο ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά και κηπευτικά και προσθέτουμε ελαφρόπετρα στο κάτω μέρος για στράγγιση.

Ξεχωρίζουμε τις περιοχές που θα μπει το κάθε είδος και κάνουμε τις κατάλληλες γραμμές ή επίπεδα. Το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι φυτεύονται σε γραμμές σε μεγάλες σχετικά αποστάσεις (50-70 εκατοστά). Τα μαρούλια και τα κρεμμυδάκια επίσης καλό είναι να φυτευτούν σε τάξη αλλά σε μικρότερες αποστάσεις (20 εκατοστά). Τα υπόλοιπα φυτεύονται ή σπέρνονται τυχαία αλλά όχι πυκνότερα από τα 15 εκατοστά.

Φυτεύουμε τα σπορόφυτα σε μικρό βάθος, πιέζουμε ελαφρά και ποτίζουμε με ένα διάλυμα ενός διεγέρτη του ριζικού συστήματος και χουμικών οξέων. Υπάρχουν αρκετά τέτοια σκευάσματα και κάνουν πολύ καλή δουλειά στα πρώτα στάδια εγκατάστασης.

Μόλις τελειώσαμε με την αρχική εγκατάσταση. Το επόμενο διάστημα ποτίζουμε ελαφρά και ελέγχουμε τα φυτά μας για τυχόν προβλήματα. Μόλις αρχίσει η ανάπτυξη και ανάλογα με το είδος, έχουμε μπροστά μας διάφορες εργασίες περιποίησης μέχρι την συγκομιδή.

Για δείτε και αυτά...

Οργανική ουσία

Βασικές αρχές

Όλα τα φυτά για να αναπτυχθούν σωστά, χρειάζονται ηλιακή ακτινοβολία, νερό, οξυγόνο, διοξείδιο του άνθρακα, τα βασικά ανόργανα στοιχεία (Άζωτο, Φώσφορο, Κάλιο, Μαγνήσιο, Ασβέστιο και Θείο) και μια σειρά από […]

Read More

Βολβοί άνοιξης

Μια από τις εργασίες που γίνονται στα τέλη του χειμώνα και στην αρχή της άνοιξης είναι η φύτευση των βολβών. Μιλάμε βεβαίως για τους βολβούς ανοιξιάτικης φύτευσης. Ίσως την μεγαλύτερη […]

Read More

Αρωματικά φυτά

Ομάδες Φυτών

Τα αρωματικά φυτά και τα βότανα είναι μια ομάδα φυτών που έχουν ενδιαφέρον για τις ιδιότητές τους στην φαρμακολογία, στην πρακτική Ιατρική, στη μαγειρική, στην ποτοποιία, στη ζαχαροπλαστική αλλά και […]

Read More