Ο Φίκος μπένζαμιν, είναι ένας από τους πολλούς φίκους με καλλωπιστικό ενδιαφέρον και ανήκει στο είδος ficus της οικογένειας moraceae. Στην ίδια οικογένεια ανήκει η συκιά, η μουριά και το καουτσουκόδεντρο. Είναι ενδημικό φυτό της νότιας και νοτιοανατολικής Ασίας και της Αυστραλίας. Είναι το επίσημο δέντρο της Μπανγκόκ, πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης. Σε φυσικές συνθήκες μπορεί να φτάσει τα 30 μέτρα σε ύψος. Στις περιοχές που αυτοφύεται, ο μικρός καρπός του αποτελεί αγαπημένη τροφή για κάποια πουλιά.
Σχεδόν σε όλο τον κόσμο, ο Μπένζαμιν χρησιμοποιείται σαν καλλωπιστικό φυτό σε εσωτερικούς αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, εξαιτίας του πυκνού και γυαλιστερού φυλλώματος, αλλά και της ανθεκτικότητας που παρουσιάζει. Ας δούμε όμως τι χρειάζεται να ξέρουμε για αυτό το διαδεδομένο φυτό.
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ- ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Ο μπένζαμιν τοποθετείται σε εσωτερικούς χώρους με πολύ καλό φωτισμό και όσο το δυνατόν σταθερότερες θερμοκρασίες. Αποφεύγουμε σημεία κοντά σε πηγές θέρμανσης ή ψύξης. Του αρέσει η ατμοσφαιρική υγρασία, γι’ αυτό ψεκάζουμε συχνά τα φύλλα του με καθαρό νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Επίσης τοποθετείται σε εξωτερικούς χώρους σε περιοχές με ήπιο χειμώνα, μιας και δεν αντέχει χαμηλές θερμοκρασίες. Επιλέγουμε σημεία χωρίς καθόλου ρεύματα αέρα, με καλό φωτισμό και αν είναι δυνατόν με υψηλή υγρασία. Και στις δύο περιπτώσεις αποφεύγουμε την έκθεση σε άμεσο ηλιακό φως γιατί προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα.
ΧΩΜΑ –ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ
Ο Μπένζαμιν είναι ένα φυτό που αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο σε γλάστρες. Για την σωστή ανάπτυξη επιλέγουμε πάντα φυτόχωμα ελαφριάς δομής, πλούσιο σε στοιχεία, με πολύ καλή δυνατότητα στράγγισης και αερισμού. Φροντίζουμε για την προσθήκη ενός στρώματος ελαφρόπετρας στον πάτο. Τοποθετείται σε μέτριες γλάστρες, και μεταφυτεύεται σε λίγο μεγαλύτερες κάθε φορά, ανάλογα την ανάπτυξή του, κάθε 18-24 μήνες.
ΠΟΤΙΣΜΑ
Ποτίζουμε ελαφρά κάθε 5-10 μέρες ανάλογα την εποχή και το σημείο τοποθέτησης. Σε εξωτερικούς χώρους και την καλοκαιρινή περίοδο πιο εντατικά , ενώ σε εσωτερικούς χώρους και την χειμερινή περίοδο αραιότερα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχει λίγη διαθέσιμη υγρασία στο χώμα σταθερά. Προσέχουμε να μην υπάρχει νερό στο πιατάκι της γλάστρας, γιατί σαπίζουν οι ρίζες του.
ΛΙΠΑΝΣΗ
Λιπαίνουμε από Μάρτιο μέχρι Οκτώβριο, κάθε 15-20 μέρες με ένα πλήρες υδατοδυαλυτό λίπασμα για πράσινα φυτά, όπως το κρυσταλλικό 30-10-10 .
ΚΛΑΔΕΜΑ
Κλαδεύουμε πολύ ελαφριά στην αρχή της άνοιξης, και μόνο αν είναι απαραίτητο λόγω ασύμμετρης ή υπερβολικής ανάπτυξης. Αν θέλουμε να αποφύγουμε την μονόπλευρη ανάπτυξη προς το σημείο του φωτισμού μπορούμε να περιστρέφουμε την γλάστρα κάθε 20-30 μέρες κατά 180 μοίρες.
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Το κυριότερο πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί, είναι η απότομη φυλλόπτωση. Αυτό οφείλεται στην αλλαγή θέσης, κάτι που δεν αρέσει καθόλου στο συγκεκριμένο φυτό , ή σε ρεύματα αέρα, ή σε ελλιπή φωτισμό. Το πρόβλημα θα αποκατασταθεί μόλις αποκατασταθούν οι λάθος συνθήκες. Επίσης είναι δυνατόν να εμφανιστούν προσβολές από έντομα της ομάδας των κοκκοειδών . Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται ένας ψεκασμός, και καλό είναι να απευθυνθούμε σε κάποιον γεωπόνο για το κατάλληλο σκεύασμα.