Όλα τα φυτά για να αναπτυχθούν σωστά, χρειάζονται ηλιακή ακτινοβολία, νερό, οξυγόνο, διοξείδιο του άνθρακα, τα βασικά ανόργανα στοιχεία (Άζωτο, Φώσφορο, Κάλιο, Μαγνήσιο, Ασβέστιο και Θείο) και μια σειρά από ιχνοστοιχεία (Σίδηρο, Ψευδάργυρο, Μαγγάνιο, Χαλκό, Βόριο, Μολυβδαίνιο κ.α.)
Εκτός από τα παραπάνω χρειάζονται επίσης οργανικό άνθρακα, ένζυμα αποδόμησης των πρωτεϊνών, βιταμίνες, χουμικά και φουλβικά οξέα, αυξητικές ορμόνες, και μια υγιή μικροβιακή χλωρίδα. Ακούγεται κάπως πολύπλοκο (και στην πραγματικότητα είναι), αλλά αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι πως όλα αυτά περιέχονται σε αυτό που λέμε οργανική ουσία.
Ο χούμος είναι η οργανική ουσία που μένει στο τελικό στάδιο μιας φυσικής διαδικασίας αποδόμησης οργανικών υπολειμμάτων με την βοήθεια μικροοργανισμών ή και πιο ανώτερων οργανισμών. Στη φύση αυτή η διαδικασία της χουμοποίησης επαναλαμβάνεται εκατομμύρια χρόνια και ουσιαστικά ανακυκλώνει την ζωή.
Το κομπόστ είναι ο τεχνικός όρος που μας περιγράφει ένα παραγόμενο οργανικό προϊόν που ουσιαστικά είναι χούμος, αλλά έχει υποστεί χουμοποίηση ή αλλιώς κομποστοποίηση με τις ίδιες διαδικασίες της φύσης, αλλά με την βοήθεια του ανθρώπου για επιτάχυνση και έλεγχο, με σκοπό την χρήση στην γεωργία.
Το κομπόστ λοιπόν, είναι ένα πολύτιμο υλικό, σύμμαχος για τον καλλιεργητή και τον ερασιτέχνη κηπουρό. Προσθέτοντας ποσότητες κομπόστ στα φυτά μας 2 με 3 φορές τον χρόνο, ανεξάρτητα από το υπόλοιπο πρόγραμμα λίπανσης, επιτυγχάνουμε τη μέγιστη ανάπτυξη, ανθοφορία και καρπόδεση, καθώς επίσης υψηλότερη ανθεκτικότητα σε ασθένειες και σε συνθήκες στρες.
Μια εξαιρετική πρόταση, που είναι και απολύτως συμβατή με βιολογικές καλλιέργειες, είναι το κομπόστ τύπου vermicompost που παράγεται από γαιοσκώληκες και θεωρείται ένας από τους καλύτερους τρόπους κομποστοποίησης. Επίσης πολύ αποτελεσματικό και σαφώς οικονομικότερο, είναι το κομπόστ που παράγεται σε σωρούς με μικροβιακή και ενζυμική δράση.
Αντικαθιστούμε 5-6 εκατοστά από την επιφάνεια του χώματος με κομπόστ, σε γλάστρες ή στον κήπο, σε καλλωπιστικά ή σε λαχανικά, ακόμα και σε δέντρα, 2-3 φορές τον χρόνο συστηματικά, και τα αποτελέσματα θα μας εντυπωσιάσουν. Ειδικά τον χειμώνα που έχουμε υψηλές επιφανειακές εκπλύσεις θρεπτικών λόγω των βροχών αλλά και το καλοκαίρι λόγω των εντατικών ποτισμάτων η προσθήκη επιφανειακού κομπόστ είναι απαραίτητη.