Μιμόζα

Οι μιμόζες Νικαίας είναι δέντρα που ανήκουν στην οικογένεια fabaceae στο γένος acacia και στο είδος mimosa dealbata. Στο παραπάνω γένος ανήκουν πολλά όμορφα δέντρα, όπως η κυανόφυλλη ακακία, η πολυανθής, η γαζία κ.ά.

Οι μιμόζες Νικαίας, ή αλλιώς ήμερες μιμόζες, ή λευκάζουσες, είναι δέντρα αειθαλή, με ύψος που συνήθως δεν ξεπερνάει τα 6-7 μέτρα και με πολύ λεπτό και αέρινο φύλλωμα. Κατάγονται από την Αυστραλία και το όνομα μιμόζα προέρχεται από την ελληνική λέξη μίμος. Ανθίζουν πολύ εντυπωσιακά από τα τέλη Ιανουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου, με χιλιάδες μικρά σφαιρικά κατακίτρινα λουλούδια.

Φυτεύονται σε συστάδες ή και μεμονωμένα σε πάρκα και ιδιωτικούς κήπους. Προτιμούν τα πολύ καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Επίσης δεν υποφέρουν τα αλκαλικά εδάφη, για αυτό συνήθως είναι εμβολιασμένες επάνω σε υποκείμενο πολυανθούς ακακίας, που είναι ανθεκτικότερο.

Οι μιμόζες θέλουν προστασία από τις χαμηλές θερμοκρασίες και δεν είναι κατάλληλες για ορεινά και ψυχρά κλίματα. Επίσης είναι εύθραυστες και καλό είναι να φυτεύονται σε απάνεμα σημεία, και σε κάθε περίπτωση πρέπει να τους παρέχουμε καλή υποστύλωση.

Τα πρώτα χρόνια πρέπει να είμαστε επιμελείς στο πότισμα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μόλις αναπτυχθούν αρκετά, χρειάζονται αραιά ποτίσματα, μόνο όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Η λίπανση που θα κάνουμε, θα πρέπει να είναι κάπως εντατική τα πρώτα χρόνια για να εγκατασταθούν σωστά, και πάντα σε συνδυασμό με σωστό πότισμα. Τα ενήλικα δέντρα δεν έχουν αυξημένες ανάγκες, και μπορούμε να περιοριστούμε σε 2-3 εφαρμογές καλιούχου λιπάσματος το φθινόπωρο για να τονώσουμε την αναμενόμενη άνθηση του χειμώνα. Λόγω της οικογένειας στην οποία ανήκουν, το ριζικό τους σύστημα έχει την ικανότητα να αυτοτροφοδοτείται με το απαραίτητο άζωτο.

Τις Μιμόζες τις κλαδεύουμε ελαφρά μειώνοντας το ¼ της κόμης την άνοιξη μετά την άνθιση. Έτσι δίνουμε σχήμα, περιορίζουμε την ασύμμετρη ανάπτυξη, ενισχύουμε την πυκνότητα και προστατεύουμε από σπασίματα λόγω ανέμων. Επίσης μπορούμε να κόψουμε μερικά ανθισμένα κλαδιά για το βάζο.

Τέλος θα πρέπει να γνωρίζουμε πως το ριζικό τους σύστημα δεν προκαλεί προβλήματα στις πλακοστρώσεις και στις υποδομές. Καλό θα ήταν όμως να μην τις στριμώχνουμε, και να τους δίνουμε τουλάχιστον 3-4 μέτρα ελεύθερη διάμετρο.

Για δείτε και αυτά...

Φλαμουριά

Φυτολόγιο

Η Φλαμουριά Η αλλιώς Τιλιά (TILIA TOMENTOSA) είναι ένα αιωνόβιο φυλλοβόλο δέντρο, με ύψος που φτάνει τα 30m και διάμετρο κόμης τα 20m σε κωνική ανάπτυξη. Ο κορμός του δέντρου […]

Read More

Βουκαμβίλιες

Η Βουκαμβίλια ή Μπουκαμβίλια (Bougainvillea sp. οικ. Nyctaginaceae), είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και αγαπημένα φυτά της Μεσογειακής χλωρίδας, αν και έλκει την καταγωγή της από την Νότιο Αμερική. […]

Read More

Ερεμόφιλο

Φυτολόγιο

Το επιστημονικό του όνομα είναι Eremophila nivea και ανήκει στην οικογένεια Myoporaceae. Κατάγεται από την Νοτιοδυτική Αυστραλία, και οφείλει το όνομά του στις Ελληνικές λέξεις έρημος και φίλος. Το γένος […]

Read More