Λεμονοκυπάρισσο

Το gold crest ή αλλιώς λεμονοκυπάρισσο, είναι ένα αειθαλές κωνοφόρο δέντρο που επισήμως ονομάζεται cupressus macrocarpa και ανήκει στην οικογένεια cupressaceae. Κατάγεται από την Βόρεια Ευρώπη, έχει ομοιόμορφη κωνική ανάπτυξη η οποία φτάνει ακόμα και τα 8 μέτρα, ανοιχτό κιτρινοπράσινο χρώμα, ειδικά στις νεαρές κορυφές, και λεπτό άρωμα που θυμίζει λεμόνι όταν το τρίψουμε.

Χρησιμοποιείται για την δημιουργία ψηλών φυτικών φρακτών, όπου πρέπει να φυτεύεται σε αποστάσεις του 1-1,3 μέτρων ανά φυτό και περίπου 0,8 μέτρων από την περίφραξη. Επίσης φυτεύεται μεμονωμένα σε περίοπτα σημεία στον κήπο γιατί είναι επιβλητικό και κομψό. Τέλος είναι φυτό κατάλληλο για ‘’γλυπτική’’, όπου με τα αλλεπάλληλα και υπομονετικά κλαδέματα μπορεί να πάρει διάφορα σχήματα.

Η ποικιλία ‘’wilma’’ είναι μικρότερης ανάπτυξης, έχει πολύ πιο απαλό φύλλωμα και είναι καταλληλότερη για να αναπτυχθεί σε γλάστρα.

Τα gold crest φυτεύονται σε ηλιόλουστα ή ελαφρώς σκιαζόμενα σημεία στον κήπο. Χρειάζονται πλούσιο αλλά πολύ καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Εάν μεγαλώνουν σε γλάστρα, επιλέγουμε ένα φυτόχωμα ελαφρύ σε δομή και πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία. Επιλέγουμε θέσεις που έχουν ήπιους ανέμους και θετικές χειμερινές θερμοκρασίες. Τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζονται τακτικά ποτίσματα αλλά μόνο στην ρίζα και όχι κατάβρεγμα.

Όπως σχεδόν όλα τα κυπαρισσοειδή, είναι σχετικά ευάλωτα σε έναν παθογόνο μύκητα του γένους phytophthora. Ο μύκητας προσβάλλει το ριζικό σύστημα και τα πολύ χαμηλά κλαδιά. Τα συμπτώματα είναι ξήρανση του φυλλώματος στο εσωτερικό της κόμης, κοντά στον κορμό. Επειδή είναι σοβαρή απειλή, θα πρέπει καλύτερα να λειτουργούμε προληπτικά με καθολικούς ψεκασμούς και ριζοποτίσματα με κατάλληλα μυκητοκτόνα, όλη την άνοιξη και το φθινόπωρο κάθε μήνα. Επίσης καλό είναι να έχουμε κλαδέψει τα κατώτερα κλαδιά που ακουμπούν στο έδαφος μέχρι 50-60 εκατοστά.

Επίσης προσβάλλονται από έντομα της ομάδας των κοκκοειδών και από βαμβακάδα. Εάν παρατηρήσουμε μικρά ακίνητα έντομα στα κλαδιά, συνήθως άσπρου χρώματος, πρέπει να ψεκάσουμε άμεσα με ένα κατάλληλο εντομοκτόνο αφού πρώτα συμβουλευτούμε γεωπόνο.

Τα gold crest κλαδεύονται όταν ο καιρός δεν είναι πολύ θερμός και δίνουμε το επιθυμητό σχήμα. Μετά το κλάδεμα καλό είναι να ακολουθεί ένας καθολικός ψεκασμός απολύμανσης με κάποιο χαλκούχο σκεύασμα.

Πρέπει να τα λιπαίνουμε συστηματικά, ιδίως την άνοιξη. Ένα πολύ καλό λίπασμα είναι το κρυσταλλικό 30-10-10 ή κάποιο πλήρες με αυξημένες μονάδες αζώτου, που ευνοεί την πλούσια ανάπτυξη. Επίσης κάθε χειμώνα καλό είναι να προσθέτουμε μια καλή ποσότητα καθαρής οργανικής ουσίας γύρω από την ρίζα.

Αναμφίβολα τα gold crest λόγω του χρώματος και του αρώματος που έχουν είναι πολύ ιδιαίτερα κυπαρίσσια, με μεγάλη διακοσμητική αξία. Γι αυτό εξάλλου έχουν και τόσο μεγάλη χρήση και εξάπλωση.

Για δείτε και αυτά...

Καμέλια

Φυτολόγιο

Η Καμέλια ή αλλιώς camellia japonica ανήκει στην οικογένεια theaceae. Είναι πολύ δημοφιλές και διαδεδομένο φυτό με ασιατική καταγωγή. Το όνομά της το οφείλει στον Τζορτζ Κάμελ, έναν Ιησουίτη ιεραπόστολο, […]

Read More

Φίκος Μπένζαμιν

Φυτολόγιο

Ο Φίκος μπένζαμιν, είναι ένας από τους πολλούς φίκους με καλλωπιστικό ενδιαφέρον και ανήκει στο είδος ficus της οικογένειας moraceae. Στην ίδια οικογένεια ανήκει η συκιά, η μουριά και το […]

Read More

Κουτσουπιά

Φυτολόγιο

Η Κουτσουπιά ή Ιουστίτσια ή και «δέντρο του Ιούδα» (Cercis siliquastrum), είναι μικρό έως μεσαίο φυλλοβόλο δέντρο, μέσου ρυθμού ανάπτυξης. Είναι αυτοφυές σε όλη την Μεσόγειο και φτάνει τα 8m […]

Read More