Καλοκαιρινά κηπευτικά

Από τις αρχές Απριλίου, ή και λίγο νωρίτερα,ο καιρός είναι κατάλληλος για να ξεκινήσει η φύτευση των καλοκαιρινών κηπευτικών. Η ερασιτεχνική μικροκαλλιέργεια σε αστικούς κήπους ή ακόμα και σε μπαλκόνια, ολοένα κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια και αποτελεί μια πολύ ωφέλιμη αλλά και εκπαιδευτική για τα παιδιά διαδικασία, που απαιτεί λίγο κόπο και χαμηλό κόστος.

Προετοιμάζουμε τον κήπο μας σκαλίζοντας πολύ καλά τον χώρο που θα εγκαταστήσουμε τον λαχανόκηπό μας. Αφαιρούμε πέτρες και υπολείμματα από παλιές καλλιέργειες και ενσωματώνουμε οργανική ουσία. Προτιμάμε καλής ποιότητας κομπόστ παρά ζωική κοπριά γιατί είναι πιθανό να μας φέρει ανεπιθύμητα σκουλήκια, σπόρους ζιζανίων ή και συνθήκες ανεπιθύμητες. Χαράζουμε τις γραμμές φύτευσης, ανοίγοντας αυλάκια στις κατάλληλες αποστάσεις.

Εάν πρόκειται να φυτέψουμε σε γλάστρες, ζαρντινιέρες ή σάκους φύτευσης, αδειάζουμε το χώμα από παλιές φυτεύσεις, το καθαρίζουμε από ρίζες και στελέχη παλιών φυτών, ελέγχουμε την ύπαρξη σκουληκιών ή άλλων εντόμων, το αφήνουμε να λιαστεί και να αεριστεί καλά μερικές ημέρες, το εμπλουτίζουμε με οργανική ουσία κομπόστ και λίγο οργανικό λίπασμα, και γεμίζουμε ξανά τις γλάστρες τοποθετώντας στον πάτο ένα στρώμα ελαφρόπετρας. Εάν δεν έχουμε χώμα από περσινή χρήση, επιλέγουμε ένα έτοιμο μίγμα για καλλιέργεια εμπλουτισμένο και ποιοτικό ώστε να ξεκινήσουμε χωρίς προβλήματα.

Με βάση τον χώρο μας προγραμματίζουμε τα φυτά που θα χρειαστούμε. Έχουμε κατά νου πως οι ντομάτες, οι πιπεριές, οι μελιτζάνες και τα φασολάκια χρειάζονται τουλάχιστον 60-70 εκατοστά απόσταση, ενώ τα αγγούρια, τα κολοκύθια, τα πεπόνια, οι μπάμιες και τα καρπούζια έως και ένα μέτρο. Στις γλάστρες χρειαζόμαστε τουλάχιστον 15-20λτ χώματος για κάθε φυτό.

Επιλέγουμε έτοιμα φυτά από τα είδη που μας ενδιαφέρουν και τις ποικιλίες που μας αρέσουν, ή φτιάχνουμε δικά μας σπορόφυτα από τους αντίστοιχους σπόρους. Στην διαδικασία αυτή εμπιστευόμαστε την συμβουλή του ειδικού σε ένα αξιόπιστο κέντρο κήπου. Μπορούμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε δεκάδες ποικιλίες, ή υβρίδια, βιολογικά ή συμβατικά. Αυτό που έχει σημασία είναι να προμηθευτούμε φυτά υγιή και εύρωστα για να ξεκινήσουμε χωρίς προβλήματα.

Όταν είναι όλα έτοιμα, φυτεύουμε στο συνιστώμενο βάθος, πιέζουμε ελαφρά, ποτίζουμε καλά για αρχή και η καλλιεργητική περίοδος μόλις ξεκίνησε. Για τις επόμενες 20 περίπου ημέρες απλώς ελέγχουμε αν όλα πάνε καλά, ποτίζουμε όταν είναι απαραίτητο ανάλογα με την θερμοκρασία και προετοιμάζουμε τα επόμενα στάδια. Αργότερα θα χρειαστούμε επιπλέον λίπανση, υποστύλωση, φυτοπροστασία και πιθανή κάλυψη .

Για δείτε και αυτά...

Οργανική ουσία

Βασικές αρχές

Όλα τα φυτά για να αναπτυχθούν σωστά, χρειάζονται ηλιακή ακτινοβολία, νερό, οξυγόνο, διοξείδιο του άνθρακα, τα βασικά ανόργανα στοιχεία (Άζωτο, Φώσφορο, Κάλιο, Μαγνήσιο, Ασβέστιο και Θείο) και μια σειρά από […]

Read More

Βολβοί άνοιξης

Μια από τις εργασίες που γίνονται στα τέλη του χειμώνα και στην αρχή της άνοιξης είναι η φύτευση των βολβών. Μιλάμε βεβαίως για τους βολβούς ανοιξιάτικης φύτευσης. Ίσως την μεγαλύτερη […]

Read More

Αρωματικά φυτά

Ομάδες Φυτών

Τα αρωματικά φυτά και τα βότανα είναι μια ομάδα φυτών που έχουν ενδιαφέρον για τις ιδιότητές τους στην φαρμακολογία, στην πρακτική Ιατρική, στη μαγειρική, στην ποτοποιία, στη ζαχαροπλαστική αλλά και […]

Read More