Βολβοί φθινοπώρου

Νάρκισσοι, τουλίπες, υάκινθοι , τα γνωστά μας ζουμπούλια , φρέζιες  κλπ είναι μερικά από τα πρώτα λουλούδια που εμφανίζονται  στους  κήπους κάθε χρόνο, από πολύ νωρίς,  αφού  μερικά από αυτά αρχίζουν να ανθίζουν ήδη από τον Ιανουάριο. Μόλις φυτρώσουν και αρχίσουν να αναπτύσσονται θα μας φέρουν  φωτεινά χρώματα και ευχάριστες μυρωδιές  ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους  από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάρτιο. Ας δούμε λοιπόν πως φυτεύουμε τα βολβώδη φθινοπωρινής φύτευσης.

Τα πιο δημοφιλή είδη που θα βρούμε από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο σε οργανωμένα φυτώρια είναι τα Ζουμπούλια , οι Νάρκισσοι , οι τουλίπες , οι κρόκοι , οι ίριδες , οι νεραγκούλες , οι φρέζιες και οι ανεμώνες. Είναι γενικά πολύ φτηνοί βολβοί και μπορούμε να πάρουμε αρκετούς. Οι βολβοί που θα διαλέξουμε θα πρέπει να είναι άψογοι εμφανισιακά να μη είναι χτυπημένοι η κατεστραμμένοι για να μπορούν να ανθίσουν εύκολα. Οι μεγάλοι βολβοί υψηλής ποιότητας παράγουν τα μεγαλύτερα και  πιο ελκυστικά λουλούδια.

Για να τους φυτέψουμε σε γλάστρες διαλέγουμε  καλά στραγγιζόμενα δηλαδή αφράτα φυτοχώματα  εμπορίου. Για φύτεμα σε παρτέρια πρέπει να προετοιμάσουμε το σημείο με πολύ καλό σκάλισμα και προσθήκη τύρφης, κομπόστ  και περλίτη αγροτικής χρήσης. Οι γλάστρες για τη φύτευση μπορεί να είναι κεραμικές η πλαστικές. Κάθε γλάστρα είναι  κατάλληλη αρκεί να έχει μία ή περισσότερες τρύπες αποστράγγισης και περίπου διπλάσιο βάθος από το ύψος των βολβών που πρόκειται  να φυτευτούν.

Το πρώτο βήμα στη φύτευση είναι να γεμίσουμε τη μισή περίπου γλάστρα με χώμα. Στη συνέχεια, τοποθετούμε τους βολβούς στην επιφάνεια με την σωστή φορά. Σε γενικές γραμμές μια γλάστρα διαμέτρου 15 εκατοστών χωράει 3 ζουμπούλια, 3-5 νάρκισσους, 5-7 τουλίπες, και 10 έως 12 κρόκους. Μόλις οι βολβοί είναι στη θέση τους  γεμίζουμε με το υπόλοιπο χώμα  μέχρι οι άκρες του βολβού να καλυφθούν ελάχιστα και όλο αυτό να είναι λίγο κάτω από το χείλος της γλάστρας.  

Μετά ποτίζουμε τις γλάστρες με νερό καλά  αλλά με χαμηλή ροή δηλαδή όχι με πίεση. Τις επόμενες εβδομάδες δεν ποτίζουμε υπερβολικά αλλά προσέχουμε να παραμένει το χώμα μας νωπό μόνιμα. Αν θέλουμε μπορούμε να γράψουμε το είδος και το χρώμα του βολβού  και την ημερομηνία φύτευσης σε μια ετικέτα επάνω σε κάθε γλάστρα  για να ξέρουμε τι περιμένουμε.

Μπορούμε να δοκιμάσουμε επίσης να φυτέψουμε διαφορετικά είδη  βολβών σε μία γλάστρα για να έχουμε  μια πολύχρωμη σύνθεση. Για παράδειγμα, κρόκους με τουλίπες  ή Ζουμπούλια με νάρκισσους. Οι μεγαλύτερα βολβοί φυτεύονται βαθύτερα και οι μικρότεροι αναλογικά πιο ρηχά.

Μετά από 5-6 βδομάδες, με θερμοκρασία μεταξύ 0-5 βαθμούς οC  για κάποιες ώρες οι βολβοί θα ξυπνήσουν από τον λήθαργο και θα αρχίσει η βλάστηση και κατόπιν η άνθηση.

Είναι πολύ εύκολο και αξίζει η υπομονή και ο ελάχιστος κόπος.

Για δείτε και αυτά...

Βολβοί άνοιξης

Μια από τις εργασίες που γίνονται στα τέλη του χειμώνα και στην αρχή της άνοιξης είναι η φύτευση των βολβών. Μιλάμε βεβαίως για τους βολβούς ανοιξιάτικης φύτευσης. Ίσως την μεγαλύτερη […]

Read More

Ιβίσκος

Φυτολόγιο

Ο Ιβίσκος είναι ένας πολύ διαδεδομένος θάμνος που κατάγεται από την Ανατολική Ασία. Οι επικρατέστεροι Ιβίσκοι που συναντώνται σε όλο τον κόσμο εκτός από τα πολύ Βόρεια και πολύ Νότια […]

Read More

Καλοκαιρινά κηπευτικά

Από τις αρχές Απριλίου, ή και λίγο νωρίτερα,ο καιρός είναι κατάλληλος για να ξεκινήσει η φύτευση των καλοκαιρινών κηπευτικών. Η ερασιτεχνική μικροκαλλιέργεια σε αστικούς κήπους ή ακόμα και σε μπαλκόνια, […]

Read More