Λαντάνα

Η Λαντάνα (Lantana camara) είναι ένας πολυετής θάμνος που έλκει την καταγωγή του από τις τροπικές και θερμές περιοχές της κεντρικής Αμερικής. Ανήκει στην οικογένεια Verbenaceae και έχει εξάπλωση σε όλο τον κόσμο εκτός από τις ψυχρές περιοχές.

Είναι αειθαλής, αν και σε περιοχές με ψυχρότερους χειμώνες, μπορεί να χάσει μέρος του φυλλώματος και να λειτουργήσει ως ημιαειθαλής. Φτάνει σε ύψος το 1,5 μέτρο, αλλά υπάρχουν ποικιλίες νάνες ή και έρπουσες. Ανθίζει πολύ ζωηρά όλο το καλοκαίρι, σχηματίζοντας πυκνές ταξιανθίες σε χρώματα κόκκινο, ροζ, μπορντώ, πορτοκαλί, κίτρινο, λευκό και δίχρωμο. Μετά την ωρίμανση οι ταξιανθίες αφήνουν έναν μικρό καρπό που μοιάζει λίγο με βατόμουρο, αλλά δυστυχώς είναι τοξικός και χρειάζεται προσοχή.

Αν και έχει μικρά αγκαθάκια, έχει υψηλή διακοσμητική αξία λόγω της παρατεταμένης ανθοφορίας της και της μεγάλης προσαρμοστικότητας που παρουσιάζει. Φυτεύεται μεμονωμένα στον κήπο ή σε γλάστρα, ή σε συστάδες. Μπορεί να κάνει πολύ καλή εδαφοκάλυψη με τις έρπουσες ποικιλίες, πολύ όμορφες μπορντούρες με τις νάνες ποικιλίες, αλλά και ωραίους φράχτες με τις πιο ψηλές ποικιλίες.

Η Λαντάνα προτιμά ηλιόλουστα σημεία φύτευσης και απαιτεί προστασία από αρνητικές θερμοκρασίες τον χειμώνα. Είναι κατάλληλη για φύτευση και σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Είναι καλύτερο να φυτεύεται σε βαθειά γόνιμα και στραγγερά εδάφη, με ελαφρά όξινο pH αλλά μπορεί να προσαρμοστεί σε μεγάλο εύρος εδαφών. Αντέχει στην ξηρασία και στις υψηλές θερμοκρασίες. Απαιτεί λίγο πότισμα, αρκεί να είναι επαρκές. Κλαδεύεται ελαφρά στο τέλος του χειμώνα, για καθαρισμό, διαμόρφωση και ανανέωση .

Η Λαντάνα χρειάζεται λίπανση την άνοιξη σχεδόν μια φορά τον μήνα με ένα πλήρες ισορροπημένο λίπασμα. Δεν έχει ιδιαίτερους εχθρούς ή ασθένειες και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που κατατάσσεται στα εύκολα και ανθεκτικά φυτά.

Για δείτε και αυτά...

Σφενδάμι

Φυτολόγιο

Ο Σφένδαμος ή σφενδάμι, είναι φυλλοβόλο δέντρο, ταχείας ανάπτυξης, που φτάνει σε ύψος τα 20m . Έχει σχήμα κόμης σφαιρικό, το οποίο φτάνει σε διάμετρο τα 10m. Ο κορμός του […]

Read More

Χρυσάνθεμο

Φυτολόγιο

Το χρυσάνθεμο είναι ένα ποώδες φυτό που ανήκει στο γένος chrysanthemum της οικογένειας asteraceae. Κατάγεται από την Ασία αλλά η εξάπλωσή του είναι μεγάλη σε όλο τον κόσμο. Περιλαμβάνει εκατοντάδες […]

Read More

Μιμόζα

Φυτολόγιο

Οι μιμόζες Νικαίας είναι δέντρα που ανήκουν στην οικογένεια fabaceae στο γένος acacia και στο είδος mimosa dealbata. Στο παραπάνω γένος ανήκουν πολλά όμορφα δέντρα, όπως η κυανόφυλλη ακακία, η […]

Read More