Λαντάνα

Η Λαντάνα (Lantana camara) είναι ένας πολυετής θάμνος που έλκει την καταγωγή του από τις τροπικές και θερμές περιοχές της κεντρικής Αμερικής. Ανήκει στην οικογένεια Verbenaceae και έχει εξάπλωση σε όλο τον κόσμο εκτός από τις ψυχρές περιοχές.

Είναι αειθαλής, αν και σε περιοχές με ψυχρότερους χειμώνες, μπορεί να χάσει μέρος του φυλλώματος και να λειτουργήσει ως ημιαειθαλής. Φτάνει σε ύψος το 1,5 μέτρο, αλλά υπάρχουν ποικιλίες νάνες ή και έρπουσες. Ανθίζει πολύ ζωηρά όλο το καλοκαίρι, σχηματίζοντας πυκνές ταξιανθίες σε χρώματα κόκκινο, ροζ, μπορντώ, πορτοκαλί, κίτρινο, λευκό και δίχρωμο. Μετά την ωρίμανση οι ταξιανθίες αφήνουν έναν μικρό καρπό που μοιάζει λίγο με βατόμουρο, αλλά δυστυχώς είναι τοξικός και χρειάζεται προσοχή.

Αν και έχει μικρά αγκαθάκια, έχει υψηλή διακοσμητική αξία λόγω της παρατεταμένης ανθοφορίας της και της μεγάλης προσαρμοστικότητας που παρουσιάζει. Φυτεύεται μεμονωμένα στον κήπο ή σε γλάστρα, ή σε συστάδες. Μπορεί να κάνει πολύ καλή εδαφοκάλυψη με τις έρπουσες ποικιλίες, πολύ όμορφες μπορντούρες με τις νάνες ποικιλίες, αλλά και ωραίους φράχτες με τις πιο ψηλές ποικιλίες.

Η Λαντάνα προτιμά ηλιόλουστα σημεία φύτευσης και απαιτεί προστασία από αρνητικές θερμοκρασίες τον χειμώνα. Είναι κατάλληλη για φύτευση και σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Είναι καλύτερο να φυτεύεται σε βαθειά γόνιμα και στραγγερά εδάφη, με ελαφρά όξινο pH αλλά μπορεί να προσαρμοστεί σε μεγάλο εύρος εδαφών. Αντέχει στην ξηρασία και στις υψηλές θερμοκρασίες. Απαιτεί λίγο πότισμα, αρκεί να είναι επαρκές. Κλαδεύεται ελαφρά στο τέλος του χειμώνα, για καθαρισμό, διαμόρφωση και ανανέωση .

Η Λαντάνα χρειάζεται λίπανση την άνοιξη σχεδόν μια φορά τον μήνα με ένα πλήρες ισορροπημένο λίπασμα. Δεν έχει ιδιαίτερους εχθρούς ή ασθένειες και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που κατατάσσεται στα εύκολα και ανθεκτικά φυτά.

Για δείτε και αυτά...

Βουκαμβίλιες

Η Βουκαμβίλια ή Μπουκαμβίλια (Bougainvillea sp. οικ. Nyctaginaceae), είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και αγαπημένα φυτά της Μεσογειακής χλωρίδας, αν και έλκει την καταγωγή της από την Νότιο Αμερική. […]

Read More

Κουτσουπιά

Φυτολόγιο

Η Κουτσουπιά ή Ιουστίτσια ή και «δέντρο του Ιούδα» (Cercis siliquastrum), είναι μικρό έως μεσαίο φυλλοβόλο δέντρο, μέσου ρυθμού ανάπτυξης. Είναι αυτοφυές σε όλη την Μεσόγειο και φτάνει τα 8m […]

Read More

Φλαμουριά

Φυτολόγιο

Η Φλαμουριά Η αλλιώς Τιλιά (TILIA TOMENTOSA) είναι ένα αιωνόβιο φυλλοβόλο δέντρο, με ύψος που φτάνει τα 30m και διάμετρο κόμης τα 20m σε κωνική ανάπτυξη. Ο κορμός του δέντρου […]

Read More