Το κυκλάμινο (Cyclamen sp. Της οικ. Primulaceae) είναι ένα αυτοφυές, πολυετές, ποώδες αγριολούλουδο, που απαντάται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, από τα παραθαλάσσια μέρη μέχρι και σε υψόμετρο 900 μέτρων . Μεγαλύτερη εξάπλωση έχει στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Στην χώρα μας μόνο, υπάρχουν 5 διαφορετικά είδη άγριου κυκλάμινου.
Είναι φυτό βολβώδες, με υπέροχα λευκά ή ροζ λουλούδια και εντυπωσιακό φύλλωμα σε σχήμα καρδιάς. Τα φύλλα του είναι πυκνά και έχουν πράσινο χρώμα, με έντονες γραμμές ή περιοχές γκρί, χακί ή ασημί. Ανθίζει από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως και τον Φεβρουάριο ανάλογα με την περιοχή. Την άνοιξη και το καλοκαίρι, το υπέργειο μέρος ξεραίνεται, και ο βολβός παραμένει σε λήθαργο μέχρι τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου.
Εξαιτίας της εξαιρετικής του ομορφιάς και της χειμερινής ανθοφορίας του, έγινε εδώ και πολλές δεκαετίες παραγόμενο ανθοκομικό προϊόν με μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον. Δέχθηκε πολλές βελτιώσεις και διασταυρώσεις, και σήμερα πλέον έχουμε εκατοντάδες ποικιλίες που διαφέρουν στο σχήμα και στο χρώμα του φύλλου, στο σχήμα και στο μέγεθος του άνθους, στο τελικό μέγεθος του φυτού, και στα χρώματα που καλύπτουν από το λευκό μέχρι το βαθύ μπορντώ, όλους τους τόνους του ροζ, κόκκινου, μωβ και φούξια, ακόμα και με εντυπωσιακές διχρωμίες.
Τα κυκλάμινα διατίθενται στα φυτώρια και στα ανθοπωλεία από τον Σεπτέμβριο έως τον Φεβρουάριο, σε προσιτές τιμές, σε μεγάλη ποικιλία, και είναι μια πολύ καλή πρόταση για να δώσουμε χρώμα στον κήπο ή στο μπαλκόνι μέσα στον χειμώνα. Ας δουμε μερικές βασικές οδηγίες για την περιποίησή τους.
ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΥΤΟΥ
Προτιμάμε να αγοράσουμε τα φυτά μας από ειδικευμένο και αξιόπιστο κατάστημα που το εμπιστευόμαστε για την συνέπειά του. Διαλέγουμε φυτά εύρωστα, με πολλά λουλούδια, πολλά μπουμπούκια στο εσωτερικό του φυλλώματος και δυνατό σαρκώδες και στητό φύλλωμα. Τα κοντά στελέχη των λουλουδιών δείχνουν φυτά καλά ‘’ψημένα’’. Αποφεύγουμε τα φυτά που έχουν ανοίξει στο κέντρο και δείχνουν τάση να γείρουν περιμετρικά.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
Τα κυκλάμινα δεν υποφέρουν την ζέστη και την ξηρή ατμόσφαιρα. Συνεπώς είναι δύσκολο να τα έχουμε στον εσωτερικό χώρο περισσότερο από μερικές ημέρες. Τα τοποθετούμε στο μπαλκόνι σε σκιερά και δροσερά σημεία,ή στον κήπο κάτω από δέντρα. Μπορούν να τοποθετηθούν ακόμα και σε εκτεθειμένα σημεία στον κήπο δημιουργώντας συστάδες με χρώμα, μιας και ο ήλιος του χειμώνα δεν μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Τα κυκλάμινα του εμπορίου δυστυχώς δεν αντέχουν σε θερμοκρασίες κοντά στο 0 και κάτω, οπότε πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα σε περίπτωση παγετού.
ΕΔΑΦΟΣ
Τα κυκλάμινα παρόλο που χρειάζονται διαθέσιμη υγρασία, θέλουν πολύ καλή στράγγιση γιατί οι ρίζες τους σαπίζουν πολύ εύκολα από μύκητες. Εάν πρόκειται να τα μεταφυτεύσουμε σε νέες γλάστρες, επιλέγουμε ένα χώμα γόνιμο, πολύ ελαφρύ και στραγγερό. Φροντίζουμε για την καλύτερη αποστράγγιση να τοποθετήσουμε στον πάτο της γλάστρας ελαφρόπετρα. Κατά την φύτευση στον κήπο, σκάβουμε βαθύτερες τρύπες από την ρίζα του φυτού, και τις γεμίζουμε με ένα μίγμα χώματος γης, κομπόστ και ελαφρόπετρας σε ίσα μέρη. Φυτεύουμε και απογεμίζουμε με το παραπάνω μίγμα. Ένα καλό κόλπο που ευνοεί την πλούσια ανθοφορία είναι η πυκνή φύτευση.
ΠΟΤΙΣΜΑ
Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς εύκολα πως το καλύτερο πότισμα για τα κυκλάμινα είναι το τακτικό με μικρές ποσότητες. Ανάλογα με τον καιρό, και με το αν είναι εκτεθειμένα στην βροχή ή όχι, ποτίζουμε κάθε 2-4 ημέρες με νερό θερμοκρασίας δωματίου. Προσέχουμε να μην βρέχουμε κατά το δυνατόν τα λουλούδια και το εσωτερικό του φυλλώματος γιατί αναπτύσσονται μύκητες.
ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ
Κόβουμε τακτικά τα μαραμένα λουλούδια από την βάση τους, γιατί κάνουν σπόρους που αναστέλλουν την άνθιση. Επίσης τυχόν μαραμένα ή προσβεβλημένα φύλλα.
ΛΙΠΑΝΣΗ
Η τακτική λίπανση προάγει την πλούσια ανθοφορία που είναι το ζητούμενο, καθώς και την σθεναρότητα των φυτών. Καθ’ όλη την διάρκεια της ανάπτυξης προσθέτουμε στο νερό του ποτίσματος κάθε 3-4 ποτίσματα, ένα υδατοδιαλυτό πλήρες λίπασμα με έμφαση στο Κάλιο, στις συνιστώμενες δόσεις.
ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Τα κυκλάμινα προσβάλλονται κυρίως από τον Βοτρύτη και από άλλους μύκητες που προκαλούν σάπισμα των ριζών. Καλό θα είναι να προσέχουμε κατά την επιλογή των φυτών , ώστε να διαλέγουμε υγιή φυτά. Εάν δούμε κάποια προσβολή πρέπει να ψεκάσουμε με κάποιο σκεύασμα που θα μας υποδείξει κάποιος ειδικός άμεσα. Προληπτικές εφαρμογές με χαλκούχα σκευάσματα βοηθούν αρκετά . Σε ότι αφορά τα έντομα , οι προσβολές είναι μικρές κυρίως από μελίγκρες , αλλά δεν έχουν σοβαρότητα και αντιμετωπίζονται εύκολα .
ΕΤΗΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
Στο τέλος του χειμώνα σταματάμε την λίπανση. Είναι η περίοδος που σταματάει και η ανθοφορία. Με τις πρώτες ζέστες της άνοιξης θα παρατηρήσουμε το φύλλωμα σταδιακά να γερνάει και αργότερα να μαραίνεται σχεδόν ολικά . Αφήνουμε τα κυκλάμινα να ωριμάσουν φυσιολογικά στον χρόνο τους και μόλις ξεραθεί το υπέργειο μέρος , βγάζουμε τους βολβούς από το χώμα προσεκτικά ,τους τυλίγουμε με εφημερίδες και τους διατηρούμε όλο το καλοκαίρι σε μέρος δροσερό και ξηρό. Φυτεύουμε ξανά στα τέλη του Αυγούστου ή στις αρχές του Σεπτεμβρίου ανάλογα την περιοχή .