Γιασεμιά

Το γιασεμί ή αλλιώς Ίασμος, είναι αναρριχώμενο φυτό που ανήκει στο είδος jasminum sp. της οικογένειας Oleaceae. Αναφέρονται 300 περίπου είδη γιασεμιού, τα οποία ευδοκιμούν και ως αυτοφυή σε εύκρατες και θερμές περιοχές, σε όλο τον πλανήτη.

Είναι πολύ αγαπητά και διαδεδομένα φυτά, κυρίως για τα αρωματικά τους άνθη, από τα οποία βγαίνει το ιασμέλαιο, ένα βασικό αιθέριο έλαιο για την αρωματοποιία. Στην χώρα μας τα πιο δημοφιλή και εμπορικά γιασεμιά είναι τα εξής:

Το μεγανθές ή χιώτικο, το αζορών ή αράπικο, το πολυανθές, το φούλι, το μπουγαρίνι, το γυμνανθές και το χούμιλις. Εκτός από το γυμνανθές, που είναι και το μόνο ημιαειθαλές, όλα τα υπόλοιπα είναι αειθαλή και πολύ αρωματικά.

Το γιασεμί είναι γενικά ολιγαρκές και εύκολο φυτό. Η βασική του απαίτηση είναι σε ήλιο και ζέστη. Μπορεί να αναπτυχθεί στον κήπο αλλά και σε γλάστρα. Επιλέγουμε νότιο προσανατολισμό για να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκθεση στην ηλιοφάνεια. Δίνουμε στήριξη γιατί όπως είπαμε είναι αναρριχώμενα φυτά και αρκετά ζωηρά.

Φυτεύοντας σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε ένα καλό φυτόχωμα πλούσιο σε οργανική ουσία, και φροντίζουμε για την καλή στράγγιση προσθέτοντας στον πάτο της γλάστρας ελαφρόπετρα. Εάν φυτέψουμε στον κήπο, σκαλίζουμε καλά, προσθέτουμε ένα καλό εδαφοβελτιωτικό κομπόστ, και προσέχουμε το σημείο που επιλέξαμε να μην κρατάει νερά τον χειμώνα.

Το γιασεμί είναι σχετικά ανθεκτικό στην ξηρασία, αν και δεν κάνει βαθύ ριζικό σύστημα. Για να έχει όμως πλούσια ανάπτυξη και ανθοφορία το καλοκαίρι χρειάζεται τακτικό πότισμα, ιδιαίτερα στην γλάστρα, ακόμα και καθημερινό. Τον χειμώνα πολύ αραιά,και ανάλογα την έκθεση σε βροχή ή όχι.

Λιπαίνουμε κατά μέσο όρο 4-5 φορές την άνοιξη και 2-3 φορές το φθινόπωρο. Στις ανοιξιάτικες λιπάνσεις προτιμάμε ένα σύνθετο λίπασμα με στόχευση την ανθοφορία όπως, ενώ στις φθινοπωρινές ένα πλήρες ισορροπημένο.

Κλαδεύουμε ελαφρά μετά το καλοκαίρι, καθαρίζοντας τα ξερά κλαδιά και τα μαραμένα άνθη, και κάπως δραστικότερα, δίνοντας και το απαραίτητο σχήμα και κατεύθυνση, στο τέλος του χειμώνα. Μετά το χειμωνιάτικο κλάδεμα προσθέτουμε στην επιφάνεια, μια καλή δόση από καθαρή οργανική ουσία κομπόστ.

Τα γιασεμιά σε γενικές γραμμές δεν έχουν πολλούς εχθρούς. Προσβάλλονται συνήθως από τετράνυχους, ιδιαίτερα εάν σκιάζονται και βρέχονται τακτικά. Το σύμπτωμα που βλέπουμε είναι θαμπάδα και ανεπαίσθητο αραχνοϊστό στην επιφάνεια των φύλλων. Για την αντιμετώπιση απευθυνόμαστε σε κάποιον ειδικό, γιατί είναι πιθανό να χρειαστεί ψεκασμός. Άλλες ζημιές που μπορεί να παρατηρήσουμε, είναι σημάδια καψίματος στα φύλλα, και συνήθως οφείλονται σε υπερβολικό πότισμα ή σε κακή στράγγιση.

Για δείτε και αυτά...

Βολβοί φθινοπώρου

Νάρκισσοι, τουλίπες, υάκινθοι , τα γνωστά μας ζουμπούλια , φρέζιες  κλπ είναι μερικά από τα πρώτα λουλούδια που εμφανίζονται  στους  κήπους κάθε χρόνο, από πολύ νωρίς,  αφού  μερικά από αυτά […]

Read More

Καμέλια

Φυτολόγιο

Η Καμέλια ή αλλιώς camellia japonica ανήκει στην οικογένεια theaceae. Είναι πολύ δημοφιλές και διαδεδομένο φυτό με ασιατική καταγωγή. Το όνομά της το οφείλει στον Τζορτζ Κάμελ, έναν Ιησουίτη ιεραπόστολο, […]

Read More

Γαρδένια

Φυτολόγιο

Η Γαρδένια (Gardenia jasminoides) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα φυτά σε όλο τον κόσμο. Κατάγεται από την Ασία, αλλά καλλιεργείται σε θερμοκήπια οπουδήποτε. Έχει τεράστια διακοσμητική αξία, […]

Read More