Κουτσουπιά

Η Κουτσουπιά ή Ιουστίτσια ή και «δέντρο του Ιούδα» (Cercis siliquastrum), είναι μικρό έως μεσαίο φυλλοβόλο δέντρο, μέσου ρυθμού ανάπτυξης. Είναι αυτοφυές σε όλη την Μεσόγειο και φτάνει τα 8m ύψος και 5m πλάτος κόμης.

Είναι πολύ ανθεκτικό και ολιγαρκές δέντρο και αναπτύσσεται και σε φτωχά εδάφη, αρκεί να αποστραγγίζονται καλά. Αντέχει επίσης σε όξινα, ουδέτερα μέχρι και πολύ αλκαλικά εδαφικά pH ενώ παρουσιάζει αντοχές και σε παροδικές ξηρασίες. Θέλει πολύ καλή ηλιοφάνεια και προσαρμόζεται καλά και σε παραθαλάσσια σημεία.

Ο κορμός της Κουτσουπιάς είναι λείος χρώματος γκρι – σταχτί. Τα φύλλα της είναι έμμισχα, ακέραια, καρδιόσχημα ή στρογγυλά με διάμετρο 10-12cm και μοιάζουν πολύ με τα φύλλα της βερικοκιάς. Τα άνθη έχουν ωραίο έντονο ροζ-μωβ χρώμα και πολλές φορές εκπτύσσονται ακόμη και από τον κορμό δίνοντάς του ελκυστική όψη. Εμφανίζονται πριν από τα φύλλα σε εντυπωσιακές ταξιανθίες.

Ανθίζει το Μάρτιο και Απρίλιο. Η επικονίαση γίνεται κυρίως με τις μέλισσες και μάλιστα είναι είδος με μελισσοτροφικό ενδιαφέρον. Ο καρπός είναι πολύσπορος χέδρωπας, στην αρχή πράσινος και στη συνέχεια καφέ-κόκκινος. Οι σπόροι ωριμάζουν γύρω στο Σεπτέμβριο.

Χρησιμοποιείται για καλλωπισμό σε πεζόδρομους, πλατείες, πάρκα και αυλές ενώ χρησιμεύει για κατασκευή ακριβής ξύλινης επένδυσης.

Για δείτε και αυτά...

Πλατανομουριά

Φυτολόγιο

Η πλατανομουριά (Morus platanifolia) είναι ένα πλατύφυλλο, φυλλοβόλο, μακρόβιο δένδρο που φτάνει σε ύψος τα 10-15 m (αν δεν κλαδεύεται). Το συγκεκριμένο είδος μουριάς είναι άκαρπη και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για […]

Read More

Κυκλάμινο

Φυτολόγιο

Το κυκλάμινο (Cyclamen sp. Της οικ. Primulaceae) είναι ένα αυτοφυές, πολυετές, ποώδες αγριολούλουδο, που απαντάται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, από τα παραθαλάσσια μέρη μέχρι και σε υψόμετρο 900 μέτρων […]

Read More

Ορχιδέα

Φυτολόγιο

Σε όλους μας πλέον είναι γνωστά αυτά τα πολύ όμορφα φυτά που με μια λέξη καλούνται Ορχιδέες. Πρόκειται για φυτά τροπικής προέλευσης που έχουν αναφορά από την εποχή των δεινοσαύρων […]

Read More