Κουτσουπιά

Η Κουτσουπιά ή Ιουστίτσια ή και «δέντρο του Ιούδα» (Cercis siliquastrum), είναι μικρό έως μεσαίο φυλλοβόλο δέντρο, μέσου ρυθμού ανάπτυξης. Είναι αυτοφυές σε όλη την Μεσόγειο και φτάνει τα 8m ύψος και 5m πλάτος κόμης.

Είναι πολύ ανθεκτικό και ολιγαρκές δέντρο και αναπτύσσεται και σε φτωχά εδάφη, αρκεί να αποστραγγίζονται καλά. Αντέχει επίσης σε όξινα, ουδέτερα μέχρι και πολύ αλκαλικά εδαφικά pH ενώ παρουσιάζει αντοχές και σε παροδικές ξηρασίες. Θέλει πολύ καλή ηλιοφάνεια και προσαρμόζεται καλά και σε παραθαλάσσια σημεία.

Ο κορμός της Κουτσουπιάς είναι λείος χρώματος γκρι – σταχτί. Τα φύλλα της είναι έμμισχα, ακέραια, καρδιόσχημα ή στρογγυλά με διάμετρο 10-12cm και μοιάζουν πολύ με τα φύλλα της βερικοκιάς. Τα άνθη έχουν ωραίο έντονο ροζ-μωβ χρώμα και πολλές φορές εκπτύσσονται ακόμη και από τον κορμό δίνοντάς του ελκυστική όψη. Εμφανίζονται πριν από τα φύλλα σε εντυπωσιακές ταξιανθίες.

Ανθίζει το Μάρτιο και Απρίλιο. Η επικονίαση γίνεται κυρίως με τις μέλισσες και μάλιστα είναι είδος με μελισσοτροφικό ενδιαφέρον. Ο καρπός είναι πολύσπορος χέδρωπας, στην αρχή πράσινος και στη συνέχεια καφέ-κόκκινος. Οι σπόροι ωριμάζουν γύρω στο Σεπτέμβριο.

Χρησιμοποιείται για καλλωπισμό σε πεζόδρομους, πλατείες, πάρκα και αυλές ενώ χρησιμεύει για κατασκευή ακριβής ξύλινης επένδυσης.

Για δείτε και αυτά...

Κυκλάμινο

Φυτολόγιο

Το κυκλάμινο (Cyclamen sp. Της οικ. Primulaceae) είναι ένα αυτοφυές, πολυετές, ποώδες αγριολούλουδο, που απαντάται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, από τα παραθαλάσσια μέρη μέχρι και σε υψόμετρο 900 μέτρων […]

Read More

Ερεμόφιλο

Φυτολόγιο

Το επιστημονικό του όνομα είναι Eremophila nivea και ανήκει στην οικογένεια Myoporaceae. Κατάγεται από την Νοτιοδυτική Αυστραλία, και οφείλει το όνομά του στις Ελληνικές λέξεις έρημος και φίλος. Το γένος […]

Read More

Ιβίσκος

Φυτολόγιο

Ο Ιβίσκος είναι ένας πολύ διαδεδομένος θάμνος που κατάγεται από την Ανατολική Ασία. Οι επικρατέστεροι Ιβίσκοι που συναντώνται σε όλο τον κόσμο εκτός από τα πολύ Βόρεια και πολύ Νότια […]

Read More