Κουτσουπιά

Η Κουτσουπιά ή Ιουστίτσια ή και «δέντρο του Ιούδα» (Cercis siliquastrum), είναι μικρό έως μεσαίο φυλλοβόλο δέντρο, μέσου ρυθμού ανάπτυξης. Είναι αυτοφυές σε όλη την Μεσόγειο και φτάνει τα 8m ύψος και 5m πλάτος κόμης.

Είναι πολύ ανθεκτικό και ολιγαρκές δέντρο και αναπτύσσεται και σε φτωχά εδάφη, αρκεί να αποστραγγίζονται καλά. Αντέχει επίσης σε όξινα, ουδέτερα μέχρι και πολύ αλκαλικά εδαφικά pH ενώ παρουσιάζει αντοχές και σε παροδικές ξηρασίες. Θέλει πολύ καλή ηλιοφάνεια και προσαρμόζεται καλά και σε παραθαλάσσια σημεία.

Ο κορμός της Κουτσουπιάς είναι λείος χρώματος γκρι – σταχτί. Τα φύλλα της είναι έμμισχα, ακέραια, καρδιόσχημα ή στρογγυλά με διάμετρο 10-12cm και μοιάζουν πολύ με τα φύλλα της βερικοκιάς. Τα άνθη έχουν ωραίο έντονο ροζ-μωβ χρώμα και πολλές φορές εκπτύσσονται ακόμη και από τον κορμό δίνοντάς του ελκυστική όψη. Εμφανίζονται πριν από τα φύλλα σε εντυπωσιακές ταξιανθίες.

Ανθίζει το Μάρτιο και Απρίλιο. Η επικονίαση γίνεται κυρίως με τις μέλισσες και μάλιστα είναι είδος με μελισσοτροφικό ενδιαφέρον. Ο καρπός είναι πολύσπορος χέδρωπας, στην αρχή πράσινος και στη συνέχεια καφέ-κόκκινος. Οι σπόροι ωριμάζουν γύρω στο Σεπτέμβριο.

Χρησιμοποιείται για καλλωπισμό σε πεζόδρομους, πλατείες, πάρκα και αυλές ενώ χρησιμεύει για κατασκευή ακριβής ξύλινης επένδυσης.

Για δείτε και αυτά...

Φίκος Μπένζαμιν

Φυτολόγιο

Ο Φίκος μπένζαμιν, είναι ένας από τους πολλούς φίκους με καλλωπιστικό ενδιαφέρον και ανήκει στο είδος ficus της οικογένειας moraceae. Στην ίδια οικογένεια ανήκει η συκιά, η μουριά και το […]

Read More

Βουκαμβίλιες

Η Βουκαμβίλια ή Μπουκαμβίλια (Bougainvillea sp. οικ. Nyctaginaceae), είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και αγαπημένα φυτά της Μεσογειακής χλωρίδας, αν και έλκει την καταγωγή της από την Νότιο Αμερική. […]

Read More

Κυκλάμινο

Φυτολόγιο

Το κυκλάμινο (Cyclamen sp. Της οικ. Primulaceae) είναι ένα αυτοφυές, πολυετές, ποώδες αγριολούλουδο, που απαντάται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, από τα παραθαλάσσια μέρη μέχρι και σε υψόμετρο 900 μέτρων […]

Read More