Μεταφύτευση

Τα φυτά μας που ζουν σε γλάστρα, είτε είναι στο μπαλκόνι, είτε είναι στον εσωτερικό χώρο, κάποια στιγμή χρειάζονται μεταφύτευση. Συνήθως αυτό συμβαίνει κάθε 2 χρόνια κατά μέσο όρο. Οι ρίζες πλέον έχουν γεμίσει την παλιά γλάστρα και δεν υπάρχει άλλος χώρος για να αναπτυχθούν.

Τότε είναι που αποφασίζουμε να κάνουμε μεταφύτευση. Επιλέγουμε μια γλάστρα περίπου 2 νούμερα μεγαλύτερη από αυτήν που έχουμε. Δηλαδή εάν η διάμετρος είναι 30 εκατοστά, επιλέγουμε μια περίπου στα 35 με 40. Η πιο κατάλληλη εποχή είναι το φθινόπωρο και τα τέλη του χειμώνα, αλλά εάν υπάρχει ανάγκη για το φυτό μπορούμε να κάνουμε μεταφύτευση οποτεδήποτε, αποφεύγοντας τις ημέρες ή τις ώρες που επικρατούν ακραίες συνθήκες.

Επιλέγουμε με την συμβουλή κάποιου υπεύθυνου ειδικού το κατάλληλο φυτόχωμα. Εδώ είναι κρίσιμο να αναφέρουμε την σπουδαιότητα του φυτοχώματος. Ένα λάθος σύστασης ή ένα κακής ποιότητας φυτόχωμα μπορεί να μας εξοικονομήσει μισό ή ένα ευρώ αλλά να μας ξεράνει το φυτό μας.

Ελέγχουμε την καινούρια γλάστρα εάν έχει τρύπες για στράγγιση. Τοποθετούμε μια στρώση ελαφρόπετρας στο κάτω μέρος περίπου 4-5 εκατοστά. Στη συνέχεια συμπληρώνουμε ένα στρώμα από το φρέσκο φυτόχωμα.

Βγάζουμε προσεκτικά το φυτό μας από την παλιά γλάστρα. Το πιάνουμε από την βάση του, ‘’από τον λαιμό’’ όπως θα μπορούσαμε να πούμε και το σηκώνουμε ώστε να αιωρείται. Χτυπάμε το χείλος της γλάστρας ελαφρά γύρω γύρω, μέχρι που να αποκολληθεί και να πέσει. Στα χέρια μας πλέον έχουμε το φυτό με την μπάλα της ρίζας γυμνή. Για να γίνει η παραπάνω διαδικασία ευκολότερη φροντίζουμε να έχουμε αφήσει το φυτό μας απότιστο κάνα δυο μέρες. Εάν δεν αποκολλείται η γλάστρα με τίποτα, προτιμούμε να την κόψουμε. Σε καμία περίπτωση δεν τραβάμε το φυτό προς τα πάνω.

Κατόπιν ελέγχουμε την ρίζα και εάν είναι πολύ πυκνή και συμπαγής, την κλαδεύουμε ελαφρά περιμετρικά, προσπαθώντας να την απελευθερώσουμε κατά το δυνατό. Τοποθετούμε το φυτό στη νέα γλάστρα, στο κέντρο. Ελέγχουμε αν το ύψος είναι σωστό, ώστε η παλιά μπάλα της ρίζας να μην βυθιστεί, ούτε να περισσεύει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα φρέσκο φυτόχωμα από κάτω ή αφαιρούμε. Μόλις είμαστε έτοιμοι συμπληρώνουμε περιμετρικά όσο φυτόχωμα χρειάζεται. Πιέζουμε ελαφρά και απογεμίζουμε.

Στο τέλος ποτίζουμε καλά με ένα διάλυμα με κάποιο ενισχυτικό για την ρίζα και επιστρέφουμε το φυτό στην αρχική του θέση. Τελειώσαμε. Το φυτό μας πλέον έχει την δυναμική να αναπτυχθεί και να ανθίσει πιο ζωηρά από ποτέ.

Για δείτε και αυτά...

Το πότισμα

Βασικές αρχές

Το πότισμα είναι μια απολύτως απαραίτητη φροντίδα για τα φυτά μας και δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε πως υπάρχει εύκολη συνταγή για το πότε και πόσο πρέπει να ποτίζουμε. Το […]

Read More

Επιλογή γλάστρας

Βασικές αρχές

Τι γλάστρα πρέπει να πάρω; Το μεγάλο ερώτημα για κάθε ερασιτέχνη κηπουρό, που έχει έστω κι ένα φυτό και διαπιστώνει με διάφορους τρόπους, ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει γλάστρα. […]

Read More

Φυτά εσωτερικού χώρου

Ομάδες Φυτών

Είναι πολύ όμορφο να συμβιώνουμε με φυτά και να διακοσμούμε τον εσωτερικό μας χώρο, είτε πρόκειται για το σπίτι μας, είτε για το γραφείο. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από πολύ ωραία […]

Read More