Μεταφύτευση

Τα φυτά μας που ζουν σε γλάστρα, είτε είναι στο μπαλκόνι, είτε είναι στον εσωτερικό χώρο, κάποια στιγμή χρειάζονται μεταφύτευση. Συνήθως αυτό συμβαίνει κάθε 2 χρόνια κατά μέσο όρο. Οι ρίζες πλέον έχουν γεμίσει την παλιά γλάστρα και δεν υπάρχει άλλος χώρος για να αναπτυχθούν.

Τότε είναι που αποφασίζουμε να κάνουμε μεταφύτευση. Επιλέγουμε μια γλάστρα περίπου 2 νούμερα μεγαλύτερη από αυτήν που έχουμε. Δηλαδή εάν η διάμετρος είναι 30 εκατοστά, επιλέγουμε μια περίπου στα 35 με 40. Η πιο κατάλληλη εποχή είναι το φθινόπωρο και τα τέλη του χειμώνα, αλλά εάν υπάρχει ανάγκη για το φυτό μπορούμε να κάνουμε μεταφύτευση οποτεδήποτε, αποφεύγοντας τις ημέρες ή τις ώρες που επικρατούν ακραίες συνθήκες.

Επιλέγουμε με την συμβουλή κάποιου υπεύθυνου ειδικού το κατάλληλο φυτόχωμα. Εδώ είναι κρίσιμο να αναφέρουμε την σπουδαιότητα του φυτοχώματος. Ένα λάθος σύστασης ή ένα κακής ποιότητας φυτόχωμα μπορεί να μας εξοικονομήσει μισό ή ένα ευρώ αλλά να μας ξεράνει το φυτό μας.

Ελέγχουμε την καινούρια γλάστρα εάν έχει τρύπες για στράγγιση. Τοποθετούμε μια στρώση ελαφρόπετρας στο κάτω μέρος περίπου 4-5 εκατοστά. Στη συνέχεια συμπληρώνουμε ένα στρώμα από το φρέσκο φυτόχωμα.

Βγάζουμε προσεκτικά το φυτό μας από την παλιά γλάστρα. Το πιάνουμε από την βάση του, ‘’από τον λαιμό’’ όπως θα μπορούσαμε να πούμε και το σηκώνουμε ώστε να αιωρείται. Χτυπάμε το χείλος της γλάστρας ελαφρά γύρω γύρω, μέχρι που να αποκολληθεί και να πέσει. Στα χέρια μας πλέον έχουμε το φυτό με την μπάλα της ρίζας γυμνή. Για να γίνει η παραπάνω διαδικασία ευκολότερη φροντίζουμε να έχουμε αφήσει το φυτό μας απότιστο κάνα δυο μέρες. Εάν δεν αποκολλείται η γλάστρα με τίποτα, προτιμούμε να την κόψουμε. Σε καμία περίπτωση δεν τραβάμε το φυτό προς τα πάνω.

Κατόπιν ελέγχουμε την ρίζα και εάν είναι πολύ πυκνή και συμπαγής, την κλαδεύουμε ελαφρά περιμετρικά, προσπαθώντας να την απελευθερώσουμε κατά το δυνατό. Τοποθετούμε το φυτό στη νέα γλάστρα, στο κέντρο. Ελέγχουμε αν το ύψος είναι σωστό, ώστε η παλιά μπάλα της ρίζας να μην βυθιστεί, ούτε να περισσεύει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα φρέσκο φυτόχωμα από κάτω ή αφαιρούμε. Μόλις είμαστε έτοιμοι συμπληρώνουμε περιμετρικά όσο φυτόχωμα χρειάζεται. Πιέζουμε ελαφρά και απογεμίζουμε.

Στο τέλος ποτίζουμε καλά με ένα διάλυμα με κάποιο ενισχυτικό για την ρίζα και επιστρέφουμε το φυτό στην αρχική του θέση. Τελειώσαμε. Το φυτό μας πλέον έχει την δυναμική να αναπτυχθεί και να ανθίσει πιο ζωηρά από ποτέ.

Για δείτε και αυτά...

Η χρήση των φυτοφαρμάκων

Βασικές αρχές

Τα φυτά στον κήπο ή στο μπαλκόνι, όπως και τα φυτά των καλλιεργειών απειλούνται από διάφορους φυσικούς εχθρούς. Έντομα, μύκητες, ακάρεα, νηματώδεις, ακόμα και ιοί και βακτήρια είναι πιθανό να […]

Read More

Καλοκαιρινά κηπευτικά

Από τις αρχές Απριλίου, ή και λίγο νωρίτερα,ο καιρός είναι κατάλληλος για να ξεκινήσει η φύτευση των καλοκαιρινών κηπευτικών. Η ερασιτεχνική μικροκαλλιέργεια σε αστικούς κήπους ή ακόμα και σε μπαλκόνια, […]

Read More

Προληπτική φυτοπροστασία

Βασικές αρχές

Τα φυτά μας απειλούνται διαρκώς από φυσικούς εχθρούς και παθογόνα. Δεκάδες είδη εντόμων σε διάφορα στάδια του κύκλου τους (κάμπιες, σκουλήκια, ακμαία κλπ), πάρα πολλοί παθογόνοι μύκητες, διάφορα ακάρεα, ακόμα […]

Read More