Φυτά εσωτερικού χώρου

Είναι πολύ όμορφο να συμβιώνουμε με φυτά και να διακοσμούμε τον εσωτερικό μας χώρο, είτε πρόκειται για το σπίτι μας, είτε για το γραφείο. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από πολύ ωραία φυτά κατάλληλα για τέτοιους χώρους.

Ωστόσο μερικές φορές είναι δύσκολο να βρούμε τον συνδυασμό των συνθηκών που πρέπει να ικανοποιούνται ταυτόχρονα ώστε τα φυτά μας θα δείχνουν πάντα πράσινα, ζωηρά και εύρωστα. Αυτές οι συνθήκες έχουν να κάνουν κυρίως με την θέση των φυτών και περιλαμβάνουν τον φωτισμό, την θερμοκρασία, το πότισμα, την στράγγιση και την λίπανση. Ας δούμε μερικές γενικές συμβουλές για την διατήρηση των φυτών του εσωτερικού χώρου:

Χρησιμοποιούμε ειδικό καθαρό και εγγυημένο φυτόχωμα που θα πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερη τύρφη, περλίτη και οργανική ουσία υψηλής καθαρότητας για την μεταφύτευση των φυτών.

Τοποθετούμε τα φυτά μας σε σημεία του χώρου με όσο το δυνατόν περισσότερο διάχυτο φυσικό φωτισμό, αλλά όχι σε απευθείας έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία.

Αποφεύγουμε σημεία όπου τα φυτά θα επηρεαστούν από τα ρεύματα αέρα του κλιματισμού, την θερμότητα του καλοριφέρ και την θερμότητα από το τζάκι.

Ποτίζουμε ελαφρά, κατά μέσο όρο μια φορά την εβδομάδα, ώστε στο ριζικό σύστημα να επικρατούν μέτρια έως ελαφρά υγρές συνθήκες. Το πότισμα μπορεί να αλλάζει συχνότητα ανάλογα με την περίοδο (κάθε 8-10 τον χειμώνα και κάθε 5-6 το καλοκαίρι) και το είδος του φυτού. Για παράδειγμα οι Σανσεβιέριες και οι Ζάμιες ποτίζονται κάθε 20-25 μέρες κ.ο.κ.

Επιλέγουμε φυτοδοχεία με αρκετές τρύπες στον πάτο και τοποθετούμε ένα στρώμα ελαφρόπετρας 4-5εκ. ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη στράγγιση και αερισμός του ριζικού συστήματος. Εάν θέλουμε να έχουμε πιατάκι ή κάποιο διακοσμητικό κασπό χωρίς τρύπα, φροντίζουμε μετά το πότισμα να απομακρύνουμε εντελώς τυχόν περίσσεια νερού.

Όταν η ατμόσφαιρα στον χώρο των φυτών είναι πολύ ξηρή και το είδος του φυτού απαιτεί υψηλότερη ατμοσφαιρική υγρασία ψεκάζουμε πολύ ελαφρά με καθαρό νερό σε θερμοκρασία δωματίου κάθε πρωί και βράδυ. Κάθε 20-30 μέρες αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, βγάζουμε τα φυτά μας στο μπαλκόνι και τα ψεκάζουμε με αραιό θερινό πολτό ώστε να καθαρίζει το φύλλωμά τους από επικαθίσεις και παθογόνα.

Κάθε 2-3 ποτίσματα ή κάθε 20-30 μέρες χορηγούμε ένα υγρό ή κρυσταλλικό πλήρες λίπασμα για πράσινα φυτά διαλυμένο στο νερό. Προσέχουμε την δοσολογία και επιλέγουμε πάντα εγγυημένα και ποιοτικά λιπάσματα που πρέπει να έχουν και ιχνοστοιχεία.

Εάν έχουμε παιδιά ή κατοικίδια ελέγχουμε τα είδη των φυτών πριν τα επιλέξουμε για πιθανή τοξικότητα. Τέλος παρατηρούμε συχνά τα φυτά μας και αν διαπιστώσουμε την αρχή κάποιας προσβολής από έντομα ή από μύκητες συμβουλευόμαστε κάποιον γεωπόνο.

Για δείτε και αυτά...

Ορχιδέα

Φυτολόγιο

Σε όλους μας πλέον είναι γνωστά αυτά τα πολύ όμορφα φυτά που με μια λέξη καλούνται Ορχιδέες. Πρόκειται για φυτά τροπικής προέλευσης που έχουν αναφορά από την εποχή των δεινοσαύρων […]

Read More

Κωνοφόρα

Ομάδες Φυτών

Τα κωνοφόρα είναι μια πολύ μεγάλη ομάδα (συνομοταξία) φυτών με ποικιλία στην μορφολογία και το μέγεθος. Είναι φυτά γυμνόσπερμα με κοινό χαρακτηριστικό τους κώνους που περικλείουν τους σπόρους. Είναι στην […]

Read More

Βουκαμβίλιες

Η Βουκαμβίλια ή Μπουκαμβίλια (Bougainvillea sp. οικ. Nyctaginaceae), είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και αγαπημένα φυτά της Μεσογειακής χλωρίδας, αν και έλκει την καταγωγή της από την Νότιο Αμερική. […]

Read More